zaterdag 30 april 2016

Bezig met frivolité


Dit moet een ketting gaan worden, maar dat zal nog wel even duren. Het patroon komt uit Perlnaofe 2 van Gunhild Fette. En dit patroon was ook de reden dat ik haar boekjes kocht, het ontwerp sprak me enorm aan. (Nog afgezien van het feit dat haar boeken heel leerzaam zijn als je wilt weten hoe je kralen kunt verwerken met naaldfrivolité, al merk ik dat ik intussen eigen keuzes maak om iets in elkaar te zetten). Nou goed, van dit deeltje moeten er nog 2 gemaakt worden, en dan nog andere deeltjes ertussen... ben er nog wel even zoet mee.


Deze gaat een stuk makkelijker en lukt ook met een kwebbelende peuter om je heen, dus hier is het Wiosna-kleedje van het blog van Renulek na de vijfde toer.

donderdag 28 april 2016

frivoli-frutseltjes


Een paar kleine beestjes gemaakt, die (wellicht) een plekje kunnen krijgen in het bos-doeboek. Het patroon van het rechter vlindertje stond in het boekje van de Frivolité(k)ring (jr 16- no.1) en zou je als een hele rij vlinders kunnen maken, onder elkaar als boekenlegger, Het patroontje is ontworpen door Nancy Tracy van Be-Stitched. Het kleine vlindertje maakte ik om het spoeltje leeg te maken.


De bijtjes komen uit hetzelfde boekje en zijn van dezelfde ontwerpster en dit patroon staat (in het Engels) ook op haar website, namelijk HIER.

woensdag 27 april 2016

Ronde 4


Zo, de vierde toer is ook af. Deze was iets bewerkelijker, maar het blijft leuk om te doen. Bij het begin van deze toer twijfelde ik wel of het mooi zou worden, maar nu de toer af is, ben ik er wel blij mee.

maandag 25 april 2016

Elmo


Deze keer iets van mijn zusje laten zien. Zij wil ook een doeboek maken, voor als mijn dochter, of een ander kindje bij haar op bezoek komt. Ze koos voor een boek met bekende figuren, en dit blok (een grote favoriet van dl) moest er in elk geval in komen. Het paperpiecing patroon vind je HIER.

zondag 24 april 2016

Wiosna 2016


Toer 3 is ook af, en ik had drie kleuren, dus alle kleuren zijn gebruikt. Het patroon van toer 4 staat ook al op het blog van Renulek, dus nu lekker daarmee bezig al. Ik gebruik Altin Basak 50 en een frivoliténaald. Het frivolitét lekker weg, het patroon is niet moeilijk, en je weet per toer al snel uit je hoofd wat er moet gebeuren.

zaterdag 23 april 2016

Overjarige zaadjes


Deze foto liet ik een tijdje terug zien, ik had nog veel zaadjes liggen die over de datum waren. Tja, zomaar weggooien is ook zo iets... dus toch maar zaaien, voor sommige zaadjes ook wel wat vroeg, maar ja, de kans is groot dat er niks van terecht komt. En inderdaad kwamen heel wat zaadjes niet meer op, maar sommige toch wel.


Intussen is alles wat opgekomen is, uitgepoot in groter potjes, zodat ze na de ijsheiligen (half mei) naar buiten kunnen.


Suikermaïs, rode bietjes, bonenkruid, zonnebloemen, en de courgettezaadjes. Die laatste waren de enige verse zaadjes dus dat daar een prachtige plant uit groeit is niet zo heel verwonderlijk.


Buiten gaat het ook gewoon door, de perenboom (Doyenne du comice) zit geweldig vol bloesem. Genieten! En hopelijk levert het straks ook mooie en vooral lekkere peertjes op.

donderdag 21 april 2016

Mystery


Er is weer een mystery frivolité kleedje, dat per ronde verschijnt op het Poolse blog van Renulek. Ik kon het niet laten weer mee te doen, en dit keer koos ik voor Altin Basak 50, een dunner garen dan de vorige keer in drie kleurtjes die voor mij bij de lente passen. Wil je ook meedoen? De patronen vind je op Renulek's blog en daar blijven ze ook staan, mocht je dit berichtje later pas zien. Ik ga snel aan rondje 3 beginnen, dan ben ik bij.

zondag 17 april 2016

Bijtjes


Zo, weer een bladzijde klaar. De bijenkorf is dubbel genaaid, zodat de bijtjes ook de korf in kunnen 'vliegen'. De bijtjes zijn knoopjes eigenlijk. De bloemen zijn allemaal uit stofjes geknipt en op de ondergrond geappliqueerd (needleturning).


vrijdag 15 april 2016

Stoeien met een ontwerpje


Voor een workshopje in het Huis van Beusichem wist ik dat ik niet veel aanmeldingen had, maar wel minstens 1 persoon die heel enthousiast graag wilde leren hoe je kralen kunt gebruiken in naaldfrivolité. Dus ik ging stoeien met een eigen ontwerpje / tekeningetje waarbij er meerder manieren van kralen verwerken aan bod komen (Perlnaofe-techniek). Eerst maakte ik deze versie met Finca Perlé 8 garen. Nu heb ik daar niet veel verschillende kleuren van, dus snel naar een ander garen, dat ik fijner vind voor een workshop.


Deze zijn met Maxi-garen (in dit geval van Scheepjeswol, ander merken hebben het ook en dan is het behoorlijk vergelijkbaar). Hier maakte ik de boogjes aan de zijkant korter, maar ik vond het wat wringen met de ringetjes, de vorm stond me wel aan.


Toen maakte ik deze, met iets kortere boogjes aan de zijkant, en hoewel ik veel garen heb in deze kleur (dit is weer Maxi, maar deze kleur heb ik in alle merken/maten wel geloof ik), bleek ik niet veel bijpassende kralen te hebben, en ik was niet tevreden over de onderste lange picot met kralen.


Dus de tweede versie maakte ik weer een beetje anders, nu met kleinere ringetjes, en een paar andere kralen aan de lange picot. Nou ja, welke versie er nu als 'officiële' versie op papier moet komen weet in nóg niet precies, maar ik ben wel 3 setjes oorbellen rijker, die ik toch allemaal wel op hun eigen manier leuk vind.


woensdag 13 april 2016

Tuniekje


Via Ravelry vond ik dit patroontje van Ana Figueira. Een jurkje/tuniekje gebaseerd op het traditionele 'granny' vierkantje. Hij wordt in een keer gehaakt, bovenaan begonnen, met dan nog wel een randje langs de hals en de armen. Ik heb 'm gehaakt met haaknaald 6 en Lana Grossa biologisch katoen. Leuk om te doen, en op zich vrij snel af. Hij heeft alleen een week op de afwerking liggen wachten... Hij valt groot genoeg dat dl 'm dit najaar nog steeds wel aan kan. Het patroon vind je trouwens ook HIER, mocht je geen Ravelry account hebben.

dinsdag 12 april 2016

Weer een pagina


Zo weer een pagina af. Drie beestjes die heen en weer kunnen langs hun lijntje. Naast het boek op zich is dit project ook een uitdaging om meer met blauw te werken. Dat kon ik in deze pagina ook weer uitproberen. Ik geloof dat ik er wel steeds wat beter mee uit de voeten kan.


Alle dieren kunnen zich ook weer een beetje verstoppen. Met de volgende pagina ben ik begonnen tegelijk met deze. Tot nu toe heb ik ook alles met de hand gemaakt. En dat ga ik bij de volgende in elk geval ook doen.


Een overzichtje? Nou vooruit dan:


maandag 11 april 2016

Tuin


Tja, m'n blog heet niet voor niks HandwerkTUIN, dus hoog tijd om daar ook weer eens wat van te laten zien. Ben er best veel in bezig de laatste tijd, tenslotte.


De zijkant is voor een deel al onkruidvrij gemaakt, en voorzien van verse kruidenplantjes. Het ronde perkje in het midden heeft nu de bessenstruiken (nou ja, die zijn daar van de zomer al neergezet, toen het erg warm was, dus extra vertroeteld toen) en ze lopen allemaal uit.


Aan de witte bes twijfelde ik wel lang, maar ook bij dat struikje beginnen de knoppen te zwellen. De andere struikjes hebben al hun eerste groene blaadjes.


Zoals deze josta-bes (kruising tussen kruisbes en zwarte bes), die al z'n eerste bloemetjes open heeft.


Ook de honingbes bloeit al. En de perenboom bijna.


Ik kwam ook al de eerste pinksterbloem tegen. Leuk, en nog lekker ook. (Het bloemetje smaakt een beetje radijsachtig).


De braam heb ik flink ingekort, dus dit seizoen krijgt de gele herfstframboos weer alle ruimte. Vaak geeft hij vroeg in het seizoen al wat frambozen, en in het naseizoen nog een keer. De Japanse wijnbes had ik een paar maanden geleden al weer gesnoeid en aangebonden, die is er al helemaal klaar voor.

De rabarber had het wat moeilijk vorig jaar, dus ook die is extra verwend, en als ik zie hoe hij nu bovenkomt, dan is dat veelbelovend. 


Er valt dit seizoen dus weer vanalles te smikkelen uit eigen tuin. Ik had ook nog een berg overjarig zaad liggen, dus die heb ik eerst maar eens in potjes voorgezaaid. Als ik er in de tuin ruimte voor maak, valt het zo tegen als het niet opkomt (en veel is zo oud intussen dat het niet zal opkomen). En alles wat toch opkomt is mooi meegenomen, en krijgt een plekje in de tuin. Ik zag al 2 zonnebloemen opkomen en twee kooltjes...


Aan de andere kant van de tuin bloeit nu al maanden de winterforsythia. Eerst op het kale hout, nu komt er ook wat groen bij.


In dat deel van de tuin begint ook de echte forsythia te bloeien. En de helleborus is ook nog steeds mooi.


Er is nog werk genoeg in de tuin, maar ook heel veel te genieten. En het is gezellig om in de tuin bezig te zijn, want vaak heb ik er gezelschap (en een beetje hulp) bij. Zo leuk.

zondag 10 april 2016

10e van de maand


Het is al weer de 10e van de maand. Gelukkig had ik vorige maand gelijk nog even door geborduurd, want de afgelopen tijd kwam ik er niet aan toe. Maar dus wel een update. De foto is buiten gemaakt op de tuintafel, vandaar de schaduwen.

Vorige maand was het nog zover:


En nu ziet het onderste stukje er zo uit:


zaterdag 9 april 2016

Cake schaaltje


Gisteren was ik aan het werk in het Huis van Beusichem (elke vrijdagochtend in 't Zoetzand) en daar hoefde ik deze keer niet zelf een workshop te geven, maar werd er een gegeven met glas-etsen. En zowaar hield ik tijd over om het ook even te proberen. Leuke techniek, niet moeilijk, en je werkt met een spulletje dat invreet in het glas, waardoor het er blijvend in zit. Ik vond het erg leuk, en ook nuttig omdat ik dat dan ook weer zelf kan toepassen in mijn werk met de oudere medemens.

donderdag 7 april 2016

Bloemetje (patroontje)


Op mijn werk (verzorgingshuis) lag nog een heel stapeltje vierkante gebreide lapjes, van ca. 20 steken. Wat gaan we daarmee doen? We hadden al haasjes ervan gemaakt voor in de paastak, en zo... Even friemelen leverde dit op. De basis is een vierkant gebreid lapje (gewoon ribbels). In het midden van dat lapje hechtte ik een draad aan, sloeg die draad om het midden van een zijkant terug naar het midden (van achter naar voor door het lapje gestoken, en dit herhaalde ik aan alle vier de kanten. Goed aantrekken, dan vormen zich vanzelf de puntjes.

Verder haakte ik een simpel bloemetje als volgt:

5 lossen haken met wit, sluiten met een halve vaste tot een ring.
5 lossen - 1 vaste in de ring, herhaal tot je 5 lossenboogjes hebt.
Haak in elk lossenboogje 1 halve vaste, 2 vasten, 1 half stokje, 2 stokjes, 1 half stokje, 2 vasten 1 halve vaste. Hecht de draad af en laat een langer stuk hangen voor het vastzetten aan de blaadjes.

Bevestig een gele draad met een vaste in de middelste witte ring in een wit boogje. Haak 3 lossen, 1 vaste in de 1e losse. 1 vaste in het volgende witte boogje. Ook weer 4 x herhalen en dan afhechten.

Op mijn werk hingen deze bloemetjes ook in de paastak. (met excuus voor de slechte foto's, ik had daar alleen m'n telefoon bij de hand)



dinsdag 5 april 2016

Dinsdag Poppendag


De paastak is opgeruimd, en de seizoenstafel verplaatst naar een kastje ernaast. Dat staat mooier dan voor het raam, en dit plekje kwam weer vrij nadat we een frettenhok konden opruimen. Een paar popjes heb ik opgeruimd ook, en ik heb het zaaiertje (rechts) tevoorschijn gehaald, wel zo toepasselijk nu we daar buiten ook weer mee bezig zijn.

Meer poppennieuws is vast wel te vinden bij:


vrijdag 1 april 2016

Internationale Frivolité Dag


Vandaag international tatting day. Ik moest werken vandaag, dus ik had geen tijd om vandaag met frivolité bezig te zijn helaas. Misschien later vanavond nog even. Maar ik vond het wel leuk om ter gelegenheid van vandaag te laten zien waar ik mee bezig ben. Ik heb mezelf deze keer aan behoorlijke uitdaging op de hals gehaald. Het moet een kruis gaan worden, het patroon vond ik HIER. Niet bepaald makkelijk, met veel vlechtwerk en losse onderdelen die moeten gaan passen. En ik ben ook meer van de beschrijvingen i.p.v. de schema's, dus dat is voor mij extra lastig. Maar het gaat vast een keer goed komen, ik geef niet op!