donderdag 31 maart 2011

Hoofdje maken


In het begin vond ik dat het lastigste en vervelendste van het viltpopjes maken, de hoofdjes. Intussen weet ik dat ik daar niet de enige in was. Nog steeds kan ik af en toe popjes laten liggen omdat het hoofdje nog moet. Soms doe ik dan maar een heel stel in serie. Maar eigenlijk valt het allemaal reuze mee. Ik begon met allerlei beschrijvingen volgen, zodat ik meerder manieren leerde kennen. Daaruit ontwikkelde ik mijn eigen manier. Ik zal je laten zien hoe ik het doe (wat niet beter of slechter (?) is dan andere methoden). Misschien heb je er iets aan.




Ik begin met een stukje buisverband, dat is een soort van koker van tricot. Dat vind ik het prettigst werken.




Met stevig afbindgaren rijg je de bovenkant dicht, trekt dit goed aan, sla je draad nog een keer of twee erom heen en knoop dit stevig vast.




Keer het buisje. Nu kun je 'm gaan vullen. Neem kleine plukjes wol tegelijk en duw het goed naar beneden. Je mag best stevig vullen.




Je controleert de maat door te meten van nekje over het hoofdje heen naar het nekje, bij dit popje moest het hoofdje 7,5-8 cm zijn.




Rijg dan net rond de onderkant weer met afbindgaren, sla de draad een aantal keren rond het nekje en knoop strak vast met meerder knoopjes.




Je basis is klaar. Nu gaan we de ogenlijn/ooglijn maken. Bekijk welke kant van het bolletje je als gezicht wil en hecht aan de achterkant aan.




Leg je draad rond het hoofdje. Het lijkt misschien raar, maar de oogdraad moet echt in het midden zitten. Te hoog en het wordt een trol!




Als de draad netjes over het midden loopt, mag je 'm aantrekken. Niet té strak.




Bij een groter hoofd herhaal ik dit nog wel eens een keertje, dan lukt het niet altijd om in 1 keer voldoende spanning te krijgen. Hecht stevig af, zodat de draad niet meer losspringt. Knip nog niet af!




Tenminste, als je een neusje wilt maken. Wil je dat niet, dan kon je de draad wel afknippen. Wil je een neusje, dan steek je de draad naar midden voor, net onder de ooglijn en maak daar een aantal steekjes (klein!) over elkaar.




Je onderhoofdje is klaar. Nu mag je het huidkleurige tricot tevoorschijn halen. Dat tricot is er in verschillende tinten, van heel licht tot donkerbruin.




Leg je huidtricot met wat spanning over het hoofdje en knip dan nog net iets korter af. De lengte bepaal ik door het aan de bovenkant op het kruintje te leggen en dan onder het nekje een centimeter of twee over te houden. Dat heb je nodig om je hoofdje later vast te maken aan de rest van je popje.




Neem dan huidkleurig garen (wit zou ook kunnen, je ziet er straks toch niks meer van) en begin waar het hoofdje breder wordt met overhandse steken. Zorg wel dat je het midden van het lapje tricot op het neusje legt, door de spanning in het tricot trekt het makkelijk scheef.




Je kunt gewoon met overhandse simpele steken naaien, zodat het tricot net dicht tegen elkaar ligt. Bij andere methoden krijg je wel eens een dikke naad aan de achterkant, wat lastig is als je er haartjes op moet naaien.




Knip de hoekjes van je tricot, dan kun je doornaaien tot het kruintje midden boven.




Middenboven steek je eerst midden in het stukje dat nog open is en trek dat naar achter. 




Herhaal dit voor meerdere punten, zodat het hoofdtricot mooi sluit.




We hebben nu dit:



Maar we zijn nog niet klaar! Nu nog de oogjes.




Steek met afbindgaren in laag op het achterhoofd en steek naar voren net onder de oogdraad. Doe je het voor het eerst, dan kun je met zwarte knopspelden de goede plaats bepalen voor de ogen. Niet te dicht bij elkaar, maar ook niet te ver uit elkaar. 





Steek dan weer net boven de oogdraad terug naar achter. 



Doe dit ook voor het andere oogje. Zorg dat het aan de achterkant er zo uit ziet. Nu kun je de draden gaan aantrekken en zorgen dat elk oogje even diep valt (niet té diep!)


Knoop de draden aan elkaar met een stevige dubbele knoop en je basishoofdje is klaar! Oogjes inkleuren en het mondje tekenen kun je beter pas doen als de popje helemaal klaar is, anders wil dat nog wel eens uitvegen door het vasthouden. 






Ik ben heel benieuwd of deze beschrijving je helpt, dus laat het me weten! Veel plezier en succes met het maken van je popje. 



woensdag 30 maart 2011

werk aan de winkel



Nu weer druk bezig geweest met de webwinkel, wat meer voorjaar erin. Met name wat eerder gemaakte viltcreaties. Ik heb nog veel meer plannen, dus houd de winkel in de gaten. Ook ben ik bezig met een nieuw logo met nieuwe frisse kleurtjes. Je zult het vanzelf zien als het zover is.




En ik ga op een (kleine) markt staan, de Voorjaarsmarkt van Zorgcentrum Elim in Ochten, die gehouden wordt op vrijdag 8 april aanstaande vanaf 14.00 uur. Dus ik ben nu ook druk met de voorbereidingen daarvoor. Prijskaartjes gemaakt, mandjes met kleinere dingen...

maandag 28 maart 2011

Bloesemvriendjes


Al zo lang wilde ik ze maken, de Bloesemvriendjes van atelier Pop & Plank. Het zelf gevilte lapje lag als een jaar of twee klaar, vorig jaar heb ik alles geknipt en de onderhoofdjes gemaakt en nu dan eindelijk de rest. De kleuren heb ik wel een beetje anders gedaan dan voorgeschreven, wat minder roze, wat meer groen en wit. 


De schoentjes maak ik nooit van was, de popjes verblijven hier op zolder als ze niet op de tafel staan, en de ervaring leert dat het daar veel te warm wordt voor de wasvoetjes. De was smelt half, waardoor de vorm eruit gaat en ze gaan plakken aan een ander popje... Dus ook hier de schoentjes van vilt gemaakt.




Nog even een fotootje buiten, bij de sierkers waarvan de eerste bloemetjes net open zijn. De sierbloemetjes op de hoed van het grote popje en op het jasje van het kleine popje zijn trouwens kleine frivolitéstukjes. Van draadjes die ik over houd, knoop ik vaak een paar kleine bloemetjes, die zijn altijd weer handig als decoratie, zo ook hier.




Zouden ze ook geschilderd willen worden?

zondag 27 maart 2011

Voorjaar in huis



Niet alleen buiten is het voorjaar losgebarsten, ook binnen is het volop voorjaar. Tja, voordat je een huis voor verjaardagsvisite krijgt, moet alles er wel een beetje mooi uitzien, hè.




Dus moesten de sneeuwklokjes wijken van de tafel en plaatsmaken voor het zaaiertje (op de voorgrond zie je de eerste elementjes van het patroonblad 'Groene Vingers' van Septemberspring)...




... en het Lente-ei van naar het pakketje van Sterre, een van mijn voorjaarsfavorieten.




Deze heb ik ook weer eens tevoorschijn gehaald, die heb ik eens gemaakt bij een dag van de club die toen nog 'Wol, vilt en poppen' heette met een achterwandje van vliegerpapier.




De kippenfamilie naar het patroon van Mieke Stender heb ik een plekje gegeven op de tv-kast, met een vers bosje bloemetjes uit eigen tuin.




Op de salontafel het winteraconiet-lichtje (ook al zijn de winteraconietjes in de tuin al uitgebloeid) met een vaasje met wilgentakjes.




Het Narcislichtje (ook van Lindelicht) met een vaasje met o.a. helleborus orientalis en blauwe druifjes (muscari) op de eettafel, 's avonds gezellig de kaarsjes aan... Staat toch wel weer gezellig!

zaterdag 26 maart 2011

Moestuin


Gisteren de hele dag zo'n beetje in de tuin bezig geweest. Eerst een rondje kijken en foto's maken, het schiet nu de grond uit. Als je even niet kijkt staan er ineens hyacinten te bloeien die laatst nog maar amper boven de grond kwamen!




Dit is waar ik zo druk mee was, de permanente vorm van de moestuin. Vorig jaar had ik wel de vorm bedacht en die beviel wel, dus nu maak ik 'm permanent met borderrollen langs de kanten, worteldoek op de grond tussen de rollen en daaroverheen door mijn vader gesnipperd snoeihout uit zijn boomgaard. Hij heeft daar wel een flinke klus aan gehad, (pa, dank je wel!) maar ik ben er super blij mee. De buurvrouw kwam al vragen waar ik dat gehaald had, want zij moesten ook nog paadjes maken en ze vond dit wel heel leuk staan...




De sierkers heeft de knoppen al op steeltjes en later in de middag zag ik het eerste bloemetje al verschijnen. Ook de peer heeft al dikke knoppen, al is het boompje zwaar gehavend door de katten. Die vonden wel dat zij daaraan hun nageltjes konden scherpen of dat ze erin kunnen (en met takken en al er uit gevallen moeten zijn). Toen was ik toch wel even nijdig op ze, hoor. Mijn arme perenboompje die er pas twee jaar staat...




De forsythia is nu op zijn mooist, een wolk geel, dat zelfs in het donker (voor zover het hier donker wordt met die felle lantaarns) hij goed te zien is.



De anemonen komen nu ook echt tevoorschijn, knoppen lagen er al een tijdje, dicht bij de grond, maar nu wordt ineens de steel langer en gaan de bloemen open.




Ook de pioenen komen tevoorschijn. Ik verwacht dit jaar nog geen bloemen, daar zijn ze te jong voor, maar elk jaar dat ze groeien en ontwikkelen is toch weer mooi om te zien. 



vrijdag 25 maart 2011

Blok 10 - tweede strip klaar


Ik heb het tiende blok nu ook klaar, een blok dat op een geweven mandje lijkt. Het is een variatie van Mary Ellen Langieri op een patroon waar veel mee gevarieerd wordt. Het origineel vind je hier


Het is een eenvoudig blok wat makkelijk breit en wat je snel uit het hoofd kent. Ook dit blok wordt gebreid op naalden 5 met bijpassend of net iets dunner garen over 45 steken.


Kom je vanaf het vorige blok, brei dan eerst weer de gerstekorrel naalden. Alleen brei je er deze keer eerst vier. In de vijfde naald brei de je eerste 40 steken in gerstekorrel, maak een steek erbij door de draad verkeerd om om te slaan en brei de laatste 5 steken in gerstekorrel. Dan heb je dus 46 steken. Het patroon begint aan de GOEDE kant. (Mocht je op de verkeerde kant uitkomen, brei dan eerst naald 8 en begin dan bij 1.)



Naald 1: 5 gerstekorrel, *4 averecht, 2 recht, herhaal vanaf * tot de laatste 5 steken, 5 gerstekorrel.


Naald 2: 5 gerstekorrel, *2 averecht, 4 recht, herhaal vanaf * tot de laatste 5 st., 5 gerstekorrel.


Naald 3: 5 gerstekorrel, *4 averecht, 2 recht, herhaal vanaf * tot de laatste 5 steken, 5 gerstekorrel.


Naald 4: 5 gerstekorrel, brei averecht tot de laatste 5 st., 5 gerstekorrel


Naald 5: 5 gerstekorrel, 1 averecht, (2 recht, 4 averecht)x5, eindig met (laatste 10 steken) 2 recht, 3 averecht, 5 gerstekorrel


Naald 6: 5 gerstekorrel, 3 recht, 2 averecht, (4 recht, 2 averecht)x5, eindig met 1 recht, 5 gerstekorrel


Naald 7: 5 gerstekorrel, 1 averecht, (2 recht, 4 averecht)x5, eindig met (laatste 10 steken) 2 recht, 3 averecht, 5 gerstekorrel


Naald 8: 5 gerstekorrel, brei averecht tot de laatste 5 st., 5 gerstekorrel


Herhaal naalden 1-8 tot de gewenste lengte is bereikt, ik heb 1-8 in totaal 7 1/2 keer gebreid.


Eindig het blok met 40 steken gerstekorrel, 2 samenbreien, 5 gerstekorrel, en brei nog 4 naalden gerstekorrel. Brei je de deken, laat je steken dan staan op een hulpnaald. 


Veel breiplezier! (En je weet het, ik zie graag foto's van wat je maakt, wie weet toon ik ze dan wel, in overleg, op dit blog, en bij vragen, mail me!)


Het patroon voor de tussenstrook is intussen ook uit, maar ik twijfel nog over welke tint ik zal gebruiken. Ik wil eerst weer een stukje rand gaan doen. Het kan dus zijn dat de vertaling van het patroon voor de tussenstrook nog even op zich laat wachten!


Hier is de hele strook tot zover:






woensdag 23 maart 2011

Een jaar 25 Motif Challenge


Een jaar geleden begon ik met dit motiefje, een klein hartje dat op de brief naar ons sponsorkindje ging. Een makkelijk klein werkje om er weer in te komen. 


Ik begon op 23 maart 2010 aan de uitdaging om in een jaar tijd 25 frivolitéwerkjes te maken. Het leek me handig mijn verjaardag als startdatum te kiezen, dan kon ik goed onthouden wanneer het jaar ten einde zou lopen. De werkjes mochten groot en klein zijn, net wat je zelf wilt. Alle inzendingen worden dan verzameld op dit blog: http://25motifchallenge.blogspot.com/ Ik vond frivolité erg leuk om te doen, maar kwam er nauwelijks aan toe, dus deed leek me een leuke stok achter de deur om er meer mee te doen. Vandaag een overzicht van waar dat me gebracht heeft. Voor details over de gemaakte creaties, zie het label 25 Motif Challenge. Dat label zal in de toekomst wel verdwijnen uit de rij labels, maar blijft achter de schermen wel bewaard.




Dit kruis was het tweede motief dat ik maakte.




De derde, het kleedje Arches. Niet moeilijk, wel het grootste, meest bewerkelijke uit de challenge denk ik.




Deze oorbellen waren een TIAS van Iris Niebach, waarbij steeds een stukje patroon verscheen op haar site. Werken met kralen was lang gelden voor me, en die methode om grote kralen te verwerken voor mij nieuw. Al met al een zeer leerzaam vierde item!




Deze klaproosketting was het vijfde motief, samengesteld uit een bloempatroon met kralen, en een zelfverzonnen 'ketting'.




Als zesde tellen deze motiefjes samen. Het kruisje lijkt maar klein, is ook klein trouwens, maar bevatte een voor mij nieuw techniekje, de ZSFR (zelfsluitende fopring, SCMR self closing mock ring in het Engels).




Onderweg leerde ik ook naaldfrivolité en dit zevende nummer zijn de eerste echte naaldfrivolité-werkjes.




Als achtste motief weer een setje oorbellen met ook weer iets nieuws, kralen aan de binnenkant én aan de buitenkant van een ring.




Nummer 9 met de naald gemaakt (al was het patroon voor een spoeltje).




Als 10e weer een setje oorbellen




Ook het 11e was een setje oorbellen voor bij de eerder gemaakte ketting. Mijn eerste keltische knopen...




De 12e motiefjes, met de 'blocktatting' techniek, weer wat nieuws geleerd dus!




De 13e ook weer met blok-frivolité (is dat een officiële term?)




Nummer 14, het door Agasunset geïnspireerde halssieraad.





Voor het 15e motief telde de sluiting en decoratie van dit geweven en gevilte tasje.




Een keltisch hart als nummer 16.




Nummer 17, een kleine 3d vlinder.




Een keltische bloem als nummer 18.




Nummer 19 een hartje op vilt.




De TIAS van Jane Eborall telde als nummer 20




Keltisch motief Quantiesque als nummer 21




De Snowdragon is nummer 22.




Nummer 23 (later aan begonnen) was deze laced bookmark.




Het Keltische kruisje is nummer 24


En we sluiten de rij met de oorbellen van gisteren:




Dus, een jaar 25 Motif Challenge samengevat: veel inspiratie opgedaan, nieuwe materialen gevonden, nieuwe technieken geleerd en de sieradencollectie lekker uitgebreid. Ik vond het ontzettend leuk om te doen, en zal nu ook zeker meer blijven doen met frivolité!