maandag 9 december 2019

Decemberfiguren: tomte


Tomte is eigenlijk 'kabouter', maar met kerst is de 'jultomte' de kerstman. Gisteren bij het språkcafe hadden we het over de kersttradities in Zweden, en iemand had wat informatie bij elkaar verzameld. Grappig genoeg werd dan wel de link gelegd tussen tomte en de amerikaanse kerstman. En die meneer Santa Claus, komt natuurlijk van onze Sinterklaas, die bisschop uit Myra (Turkije) die heilig werd verklaard vanwege zijn vrijgevigheid. Er zijn ook heel veel overeenkomsten bewaard gebleven als je het er zo over hebt. Nou moet er hier ook wel een mix zijn met de huiskabouter. Hier weet ook iedereen dat er meerdere tomtes zijn, en niet maar één.

Panik i tomteverkstan - Cinetaste

Zoals wij het sinterklaasjournaal hebben, zo hebben ze hier elk jaar een 'kerstkalender', een film die toewerkt naar kerst, met elke dag een 12 minuten. En dit jaar gaat het ook echt over tomte. Grappig is dat tomte geen eenzame man is, hij heeft een gezin (tomtemor en tomtebarn) en er is een raad van tomtes waar hij nog mee van doen heeft. En rara hoe de voorzitter en oudste van die raad heet... Nikolaus.

Op 1e advent dook hij al op bij het feestje na de gezinsdienst bij de kerk, vorige week was er ook een speurtocht in het bos met zaklampen (eind van de middag, dus al donker) waar de kids letters moesten zoeken en uiteindelijk tomte. (Dochter is met de buren mee geweest, ik moest werken.) En ook op school, nou ja toen ze met school naar het bos ging, ontmoette ze tomte. De echte verzekerde ze me.

Bij veel families komt op kerstavond een tomte de pakjes geven. Dat gaan we hier niet doen, maar we zijn hier wel begonnen met wat cadeautjes op kerstavond, zou zo sneu zijn als dochter de enige is die niks krijgt. We verdelen het maar een beetje over 5 december en de 24e.

4 opmerkingen:

 1. ‘Tomtemor en tomtebarn’ dat rolt zo heerlijk over je tong! 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk het verhaal hier achter te horen.
  Veel plezier.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk al die "nieuwe" tradities. Wordt inderdaad nog even schipperen tussen Nederlandse en Zweedse.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!