woensdag 11 december 2019

Decemberfiguren: nisse


De kerstman in de Amerikaanse films wordt bijgestaan door kerstelfen om alle cadeautjes te maken en in te pakken en zo (net zoals de Pieten Sinterklaas helpen). En hier in Zweden heten ze Nisse, en komen ook voor in de Julkalendern, waar ik eerder al over schreef bij tomte. Beetje verwarrend, want de Noorse 'nisse' is de kerstman (julnisse).

En zo kwamen we ook steeds van die leuke deurtjes tegen waar dan een nisse zou kunnen wonen. Dat leek me ook wel leuk, dus eens op internet gespeurd hoe dat dan werkt, en zo vond ik zelfs briefjes die je dan namens hem neer kunt leggen. Beetje zoals de Amerikaanse 'Elf on the shelf'.


Hij stuurde eerst een briefje dat hij onderweg was, en toen verscheen ineens het deurtje. Dochter vindt het superleuk, en verwent hem met eten en drinken uit haar mini Barbie-serviesje. Soms legt ze er zelf ook een briefje of een tekening neer.



Grappig hoe ze dat helemaal zelf verzint.

Overdag slaapt hij, en 's nachts haalt hij ondeugd uit. Soms ligt er de volgende ochtend alleen een briefje, soms met een klein cadeautje, soms heeft hij duidelijk ondeugd uitgehaald, zoals oogjes getekend op de sinaasappels, zitten alle poppen/knuffels op de bank en hebben ze 's nachts tv gekeken...


Ik weet nog niet of we dit elk jaar gaan doen, want het is wel een gedoetje om elke avond weer wat te verzinnen, al helpen de briefjes wel, maar ook wel heel erg leuk, voor nu genieten we er maar van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!