vrijdag 24 mei 2019
Fotoblogje
Gezien jullie enthousiaste reacties vorige week op de vraag of jullie het nog wel leuk vonden, gaan we dus maar lekker door! De grote bonte specht komt regelmatig eten, we zien 'm nu bijna dagelijks wel.
Dit hertje kwam op 'r gemakje bij ons uit de tuin gewandeld.
Ook een boomklevertje komt graag wat havermout snoepen.
Nog maar even een rondje tuin gedaan, we hebben een paar warme dagen gehad, dinsdag was het 26 graden! Gisteren wel onweer aan de lucht, maar hier weinig van gemerkt.
De tulpjes uit Nederland, die hieronder met een wit spinnetje.
Dit plantje wist ik niet goed wat het was, had 'm al voor een wikke-achtige uitgescholden, helemaal fout, kwam ik achter. Dochter leerde op de förskola dat dit 'gökärtor' zijn (ze gaan soms wel 2x per week het bos in, 1x altijd), en dat je die bloemetjes kunt eten. Daar moest ik nog even studie naar doen... in het Nederlands heten ze knollathyrus, en staan op de rode lijst, ze komen bijna niet meer voor dus. Wel, hier staat het bos er vol mee, en de bermen en ook het bos-achtige hellinkje in onze tuin. Ze zijn inderdaad lekker, smaken zoetig. Als je wel eens een rauw erwtje net uit de dop, in je mond gestopt hebt, heb je een beetje idee van de smaak.
Overal komen nu de lelietjes-der-dalen tevoorschijn. Mijn oma was er dol op vroeger, dus we hadden ze ook in de tuin (ze woonde bij ons in, andere oma dan die van de patroontjes, dan is het Zweeds soms toch makkelijker met verschillende namen voor 'moedersmoeder' (mormor) en 'vadersmoeder' (farmor)). Hier staan ze op meerdere plekken in de tuin, maar ook onderweg zie ik ze veel. Ze beginnen te knoppen, dus ik denk dat we de bloei net gaan missen. Gelukkig wordt het nu wat minder warm, misschien vertraagt dat nog.
Raberber groeit goed. Dat wordt lekkere rabarbertaart! Iemand bij de kerk had laatst ook cakejes/muffins gemaakt met rabarber erin, was ook lekker.
Deze eenzame tulp kwam vanzelf op hier, de Zweden zijn wel dol op tulpen en ik heb er al verschillende gesproken die graag nog eens naar Nederland zouden gaan om de bollenvelden te zien. Tulpen doen het hier ook goed, maar worden graag opgegeten door herten en reeën en zo, dus je bent er hier vaak snel vanaf, zeggen ze. Alleen gele laten ze met rust. Aan de voorkant hadden we dan ook alleen een groepje gele tulpen staan.
Wat voor kleur zou de rhodondendron krijgen?
Ook nog even een rondje bos, het was te donker weer voor overzichtsfoto's, maar wel wat plantjes gefotografeerd:
Die kleine geeltjes ken ik niet (dus als iemand het weet...) Die hieronder zijn een oxalis soort.
Lupinen beginnen nu overal, in de bermen, ook in het bos.
Een laat soort wilgje
En de bosslak is zwart, bruine zie je hier bijna niet. Wel van die enorme wijngaardslakken, die zijn ook wel bewust geïmporteerd om te kunnen eten... op zich hebben we er wel genoeg in de tuin voor een maaltje, maar dat lokt me nog niet erg aan...
Lijkt op een tuinplant die ik in het oranje in de tuin had in Nederland.
Iets aardbei-achtigs
Bosbessen bloeien.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Prachtig hoor al die bloemen
BeantwoordenVerwijderenWat een mooie soorten en bah...slakken, heel nuttig misschien, maar zou ze nooit eten.
BeantwoordenVerwijderenHet wordt steeds groener enne 26 graden?! Dat halen we hier nog niet hoor. Fijn weekend.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Sandra
I love the flowers and the country side and we have the same woodpeckers birds!
BeantwoordenVerwijderen