donderdag 18 april 2013

Frivolité met guimpe


De uitdaging begon met het paarse motief rechts. Dat patroon zat in het workshopboekje van de Frivolité(k)ring dag afgelopen maart in Tiel. Ik heb toen niet gelijk deze gemaakt, maar vorige week ben ik hieraan begonnen. Ik gebruikte 3 tinten Lizbeth 20. Het patroon begon met een strook guimpehaakwerk.


Lussen tellen was even een gedoe, maar toen ging het nog lekker. Ooit had ik het originele engeltalige patroon ook al eens uitgeprint, die had ik er wel bij liggen, maar nog niet echt naar gekeken. Op die kringdag hoorde ik dat iemand een versie met 8 punten had gemaakt, 'want dat past beter bij het middendeel met z'n 8 ringen en bogen'. Die versie vond ik ook mooi, dus daar ging ik voor. Al snel bleek dat het middendeel er niet heel mooi in paste, het lijkt iets te groot, waardoor de draden tussen het midden van het guimpebandje en het frivolitéhart niet mooi strak staan. 8 ringen/bogen? Nog eens naar het origineel gekeken - die heeft er 6! Nou ja, het kleedje toch maar afgemaakt, maar al lijkt het zo op de foto nog mee te vallen, het midden wil erg graag bol gaan staan.


Ook al werd het dan niet helemaal naar mijn zin, het was wel leuk om te doen, dus ik zocht nog 3 kleurtjes uit en begon aan het originele patroon. Ook nu weer eerst de strook guimpehaakwerk:


Omdat als de de strook van de guimpenaald/-vork af haalt er vanzelf lusjes met een draai in vallen, vroeg ik me af hoe ze eigenlijk aan het frivolité vastgemaakt horen te worden. De paarse versie deed ik recht, en bij deze versie liet ik de draai erin zitten.


Het middendeel erin, nu met 6 bogen en ringen, dus niet 3 maar 4 guimpelusjes per keer opgenomen.


En helaas, ook dit bleek een bol midden op te leveren. Wat er misgaat weet ik niet. Gebruikte zij een ander garen dat toch net ietsje anders uitvalt, maakt het dan toch verschil dat ik naaldfrivolité gebruikte en het origineel de spoel? Nou ja, na even twijfelen heb ik deze versie dan toch ook maar afgemaakt. Ik gebruikte 2 kleuren Lizbeth 20 en voor de buitenrand Saba 20/3.


Het was een leuk experiment, maar niet voor herhaling vatbaar. Ik zal vast nog wel deze soorten handwerk gaan combineren, maar niet met zo'n middenstukje. Ik heb ook geen behoefte om net zo lang met dit patroon te stoeien tot het 'klopt'. Toch heeft het me wel inspiratie opgeleverd voor een heel ander projectje, hopelijk kom ik er volgende week aan toe dat uit te proberen.

Mocht je toch willen stoeien, het origineel heet Lenore English' s Snowflake in Tatting and Hairpin Lace en is HIER te vinden.

5 opmerkingen:

  1. Toch ziet het er leuk uit, het frivolite wat ik heb gezien zat altijd om iets van stof genaaid. B.v een zakdoekje of tafelkleedje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is misschien niet zoals het bedoeld is, maar ik vind het wel mooi geworden! Ik ben benieuwd naar de inspiratie die je hierdoor hebt opgedaan....

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jammer dat het niet beter uitviel, die laatste keer. Als ik het zo zie lijkt het middenstukje 'te groot', waardoor de lussen naar buiten geduwd worden, en dus bol gaan staan. Ben benieuwd naar je nieuwe idee.
    Groetjes,
    Rian

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie dingen maak je en wat leuk om al deze technieken weer te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Op de foto ziet het er prachtig uit! Het lijkt me een heel gepuzzel, maar je komt er ongetwijfeld uit. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!