dinsdag 14 november 2017

Patroon vestje


Al weer een hele tijd terug liet ik wat van dit soort beestjes zien, toen dacht ik nog dat ze bij Sylvanian Families hoorden, intussen weet ik dat die wat kleiner zijn, maar wel prima samen gaan. Deze schijnt van Bärenwald te zijn. M'n dochter speelt er graag mee. Al eerder maakte ik er wat kleertjes voor, sommige genaaid, sommige gehaakt en onlangs kreeg ik een mailtje of ik wilde delen hoe ik dat vestje heb gemaakt. Ach ja, waarom ook niet! Maar hoe had ik dat ook al weer gedaan...

(Mocht je de hele berichtjes hierover willen lezen, via het label Poppen vind je die vrij snel terug.)

Dus haaknaald, restje garen en een beestje erbij gepakt en aan de slag dan maar!


De vestjes die ik had, leken meer op deze, gewoon recht en vasten. En hoewel ik 'm niet helemaal zo bedoeld had, vond ik deze versie ook wel leuk vallen, dus ga ik daar eerst maar eens de beschrijving van delen:

Nodig: een restje haakgaren voor naald 2,5-3,5, bijvoorbeeld Catania, of Scheepjes Cotona en ik gebruikte ook een haaknaald van 3 mm, nu haak ik vrij los, mocht je heel strak haken, is misschien een 3,5 of 4 beter om op de goede maat uit te komen.

l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
st = stokje
dst = dubbelstokje
vgl = volgende

Begin met 19 lossen
Toer 1: v in 2e steek vanaf de haaknaald, 17 vasten (dus totaal 18 steken)
Toer 2: 1l, 2v in 1e steek, 1v, 4l, sla 3 steken over, 2v in vlg steek, 6v, 2v in vlg steek, 4l, sla 3 steken over, 1v, 2v in laatste steek.
Toer 3: 1l, v in elke steek
Toer 4: zie toer 3
Toer 5: zie toer 3 tot laatste steek, 3v in laatste steek, en dan gaan we de bocht om en haken een rand vasten langs het hele vestje als volgt:


5v langs de zijkant, 3v in de 1e beginlosse, 16v langs opzetlossen


3 v in laatste opzetlosse, 5v langs zijkant, 1v in 1e steek toer 5, sluit met een hv in dezelfde steek. Werk de draadjes weg. Dan ziet het er dus ongeveer zo uit:


Deze versie had nog een knoopsgaatje, hoe dat gaat lees je bij het volgende vestje.

Ik had namelijk ook wel zin om zelf ook weer een andere versie uit te proberen, en ik had nog een restje glanskatoen liggen. De eerdere vestjes die ik maakte, deed ik maar wat, gewoon steeds passen en ter plekke verzinnen, nu netjes opgeschreven wat ik heb gedaan.


Begin met 21 lossen
Toer 1: v in 2e l vanaf de haaknaald, 19 v (totaal 20v)
Toer 2: 1l, 2v in 1e steek, 2v, 4l, 3 steken overslaan, 2v in vlg steek, 6v, 2v in vlg steek, 4l, 3 steken overslaan, 2v, 2v in laatste steek
Toer 3: 1l, v in elke steek
Toer 4: 4 l, dst in zelfde steek, *1 dst, 2 dst in vlg steek* herhaal *-* tot 3 st voor het eind, 2dst, 2 dst in laatste steek. Knip de draad af en werk de eindjes weg.
Hecht aan met een vaste in de laatste v van toer 3. 4 l (voor knoopsgat), 2v in 1e opzetlosse, 18v langs opzetlossen, 3v in laatste steek, 2v langs de zijkant tot laatste steek van toer 3, hecht af. Naai een passend knoopje op deze laatste kant.


Voor meer poppennieuws op deze dinsdag poppendag, kijk bij:

Blauw ruitje,

2 opmerkingen:

 1. Wat leuk, misschien eens haken voor meneer de Muis,
  daar is hij vast en zeker blij mee. Bedankt voor het delen van het patroontje, Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke vestjes, goed bedacht zo met die armsgaten!
  Groetjes,
  Akkelien

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!