vrijdag 1 februari 2013

Liturgisch bloemschikken


Afgelopen dinsdag heb ik weer meegedaan aan de workshop Liturgisch Bloemschikken van onze kerk. Op de avond zelf heb ik samen met een van de anderen het grote stuk wat in de kerk komt te staan voorbereid, maar eenmaal thuis kon ik het niet laten toch ook nog wat te maken. In de kerk gebruiken we gekleurde doeken eronder en ligt het niet zo strak op een schaal. Maar voor thuis is dat veel handiger om het wel te doen, zo kan het ook makkelijk van tafel af als er soms iemand wil aanschuiven bij ons.


De liggende tak (ik gebruikte een van de onderste takken van de vlinderstruik) verbeeldt de weg, de weg die David ging en ook de weg die Jezus ging. Soms door zacht en fris groen terrein (het mos), maar soms ook ruw en ruig (de (lava)stenen). Om het ook persoonlijk te maken, voegde ik steentjes toe die ik meenam uit Zweden, Oostenrijk en Duitsland (Vulkaneifel).


Deze weg staat de hele 40-dagentijd centraal tot en met Pasen. Alleen zijn er steeds details die wisselen. Deze schikking hoort bij de 4e zondag. De krans bladeren met de roze bloemen verbeelden het hart van David of van God. Voor meer informatie zie de website van de PKN of het filmpje, waarin alle stukken voor deze periode langs komen, de 7 zondagen, Goede Vrijdag en Pasen.

4 opmerkingen:

 1. O wat mooi, heel eenvoudig, maar schitterend
  Fijn weekeinden vanuit Zweden groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel bijzonder om deze 40-dagentijd met zoveel symboliek te omgeven. Hartelijk dank voor de uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooi bloemstuk. De symboliek is ook erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo heb ik het nog nooit gehoord wat geweldig zeg. Heel erg mooi
  groetjes joke

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!