woensdag 11 mei 2011

Kantbreien en hulpmiddeltjes


Al weer een tijdje geleden begon ik aan deze stola, maar nog niet al te ervaren en na 4 keer uithalen en weer bij het begin beginnen... gaf ik het op. Nu de patroontjes van de Arsenic & Old Lace Afghan zo lekker gaan, begon het toch weer te kriebelen om dit weer op te pakken. Ook begon ik te snappen wat er nu steeds mis ging. Dit patroon is vertaald uit het Duits (in de Anna), maar niet al te zorgvuldig. Misschien wel voor ervaren kantbreisters, maar volgens het bijbehorende artikel zou dit voor beginnende kantbreisters wel te doen moeten zijn. Nou, dan hadden ze wel de termen goed moeten vertalen, bij een steek stond bijvoorbeeld: 1 steek afhalen, 2 steken breien, afgehaalde steek overhalen, met mijn boerenverstand had ik niet bedacht dat ze bedoelen dat die 2 steken sámengebreid moeten worden... vandaar dus dat ik steeds een steek over had...


Nu nóg voorzichtiger en met stekenmarkeerders op de naden tussen de verschillende patroondelen. Als ik nu een fout maak, kom ik daar eerder achter. Alleen vond ik deze stekenmarkeerders niet echt handig werken, ze vallen er makkelijk uit, en ik had het idee dat ik later in het breiwerk kon zien waar ze gezeten hadden. Daarop in de voorraad gedoken en zelf stekenmarkeerders gemaakt die ik gewoon aan de naald kan hangen op de plaats waar ze horen. (Ik had dat wel geprobeerd met die plastic gevalletjes, maar die ben je dan al kwijt voor je de naald uit hebt!)
Nog even van dichtbij:
Dit werkt stukken handiger. Inmiddels ben ik weer bij naald 32, en in 33 ging het steeds fout, dus nu eerst een 'lifeline' (reddingslijn) geplaatst. Ik ben met een stevig garen en een naald onder alle steken op de naald door gekropen. Mocht er iets mis gaan, kan ik mijn breiwerk uithalen tot op deze draad, de steken weer op de naald zetten en vanaf daar weer beginnen.
Zie je de draad langs de naald lopen? En je ziet gelijk nog het derde hulpje, een 'toerenteller'. Omdat het werk soms ook best een tijdje kan blijven liggen, kan ik op de teller snel zien waar ik gebleven ben en dus ook waar ik weer moet beginnen. Nou, met al deze hulpjes zal het nu toch wel eens goed komen met de stola, toch?

10 opmerkingen:

 1. vind ook dat de vertalingen alles behalve zijn ,ook in patronen zitten meestal wel fouten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Corina,
  Wow, dat je het nu weer opgepakt hebt, lijkt me schitterend te worden.
  Succes, groetjes Rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. goed dat ik je tip lees.
  ik heb ook een patroon en wil deze gaan breien, maar heb geen ervaring met kantbreien. ik ben nu eerst een proeflapje aan het maken, zodat ik het patroon een beetje kan volgen. maar je hebt wel fijen tips, bedankt en succes.
  Grt Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat een fantastische tips zijn dat en die kralen eraan staan nog gezellig ook.
  Bedankt hoor en groetjes van Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handig hè al die hulpmiddeltjes! Ik gebruik als steekmarkeerder ook gewoon een draadje garen. Een lusje dat ik aan de naald schuif. Eigenlijk dus net als jij, alleen dan zonder de mooie kralen. Denk nu dat die kralen eraan het waarschijnlijk net iets gemakkelijker nog maken door het gewicht. Dan blijft het draadje mooie naar beneden hangen!

  groetjes, Gera

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja ook ik gebruik een draadje middenin een werkje zoals Gera hierboven maar als je er iets zwaarder aanhangt zoals je zegt dan blijft het idd beter zitten. Goeie tip Corina !
  Een draad trek ik ook door alle steken want ik werd het beu om sommige steken terug te gaan zoeken nadat ik de naald eruit getrokken had.
  Is niet de 1ste keer dat een patroon niet klopt pff
  Het derde hulpmiddeltje, de toerenteller zal ik me eens aanschaffen.
  En nu ben ik benieuwd naar de stola :)

  Fijn avond nog !

  BeantwoordenVerwijderen
 7. oh ! dat van die lifeline is zo'n goede tip !!!! merci !!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat goed dat je het weer gaat proberen, die markers vind ik echt een succes! het staat ook veel gezelliger :)Succes met je mooie stola!
  Fijn weekend!
  Groetjes Corina

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Handig die leuke markers! En die toerenteller vind ik helemaal geweldig! Deze had ik nog niet gezien! Bedankt voor de tip!groetjes Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Erg blij met deze tips, ik haal altijd meer uit dan dat ik brei, zo lijkt het.Als ik tegen een mooie gekleurde bol aanloop en een super makkelijk patroon dan ga ik het toch ook maar eens proberen, met die hulp middeltjes, groetjes Roos.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!