maandag 5 augustus 2019

Uitje in eigen dorp


Gisteren uit het werk nog even een klein uitje in eigen dorp. Want zoals de meeste zichzelf respecterende dorpen in Zweden, heeft ook ons eigen dorp Burseryd een hembygdspark. Dat is alleen in de zomer op zondagmiddag een paar uurtjes open en dan kun je er wafels eten.


Dat moesten we natuurlijk wel een keer gedaan hebben nu we hier wonen. Want dat is ook de enige manier om de huisjes van binnen te bekijken. Nu had ik er geen heel hoge verwachtingen van, misschien omdat het zo weinig open is, misschien omdat het zo dichtbij is... maar het bleek verrassend interessant.Hieronder zie je de klederdracht van Burseryd. Voor de kommun (gemeente) waren er kleinere eenheden die socken genoemd werden, dat woord zie je nog veel op bewegwijzering, of in namen terug. Burseryds socken was ook zo'n eenheid, waar het bestuur zowel kerkelijk als gemeenteraadachtig gezeteld was ook voor de omliggende buurtschappen (eerder wel eens geschreven over Sandvik, dat hoorde er ook bij). In dit gebied was dit dus de dracht:


Er was zoveel te zien per vierkante meter, dat ook al zijn we er meer dan een uur geweest, we nog echt niet alles gezien hebben.Zoals je ziet was er voor mij als handwerkster ook genoeg te zien. Van naaimachines en spoelen, onderdelen van weefgetouwen tot oude patronen, van Permin bijvoorbeeld. Heb er even stiekem doorheen gekeken, zat ook echt wel moois tussen.
Op de bovenste plank staat een deel van een serie emaille potten en pannen, crème met groene rand, daar vonden we hier in de schuur ook delen van, wat we ook zijn gaan gebruiken. Grappig detail, van mijn oma had ik nog een oude soeplepel in dezelfde kleuren.


Bruidsmuts, en leren handschoenen geborduurd met wol. Ik had hier zeker niet zo'n echte museum ladenkast verwacht met allerlei textiel. Ook een aantal proefjes, gemaakt om bepaalde technieken te leren.Voor de rouwperiode, rouwbandjes en die handschoenen zijn gehaakt, super fijntjes!


Nu laat m'n geheugen me in de steek, maar een of andere vrouwenclub had deze dracht in deze omgeving.

We hebben echt genoten van dit kleine uitje.

2 opmerkingen:

  1. Wow, wat mooi! En omdat het zo dichtbij is, kun je er gelukkig makkelijk nog eens heen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk! Ik kom er eind augustus voorbij, ik hoop dat dat dan op zondag is!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!