woensdag 28 maart 2012

Ajourborduurtjes


Aangezien ik al meer dan genoeg onder handen heb, wilde ik deze ajour borduurwerkjes eerst af hebben, voor ik aan een van de nieuwe begin. Een was al een tijdje af, de tweede liet wat langer op zich wachten. De eerste heb ik zo uit de hand gedaan, de tweede in een ring. Daar moest ik wel even aan wennen, maar voor dit werk is dat wel beter. Je krijgt zo snel spanning erin.

Hier een foto van het proces, voor het geval je benieuwd bent hoe ajour of richelieu borduurwerk wordt gedaan:


Het patroon (uit die borduurserie die je kon sparen, ooit, Creatief Borduren) is eerst met een speciaal patroonpotlood overgetrokken op de stof. Daarna een dubbele rij rijgsteken tussen de lijntjes en de vulling van de hartjes. Toen pas begonnen de feston-steekjes over de rijgsteken heen, en daarbij ook de nerfjes van de blaadjes in steelsteek meegeborduurd.


Onder het borduren viel me ineens op hoe mooi het licht erdoor heen viel. Hier was het middenmotief af en was ik nog bezig met de rand.


Hier is het borduurwerk klaar en kon het knippen beginnen. Wat een eng klusje is dat zeg. Gelukkig heb ik wel een vlijmscherp ooievaarsschaartje, en is het knippen goed verlopen.


Wat ik ervan vond? Tja, het blijft leuk om een nieuwe techniek uit te proberen, en ik vond het best geinig om te doen, maar dat je nou zegt, geweldig, ik ga gelijk een nieuw en groot patroon opzoeken - nee, dat nou ook weer niet. Leuk om eens gedaan te hebben, maar daar zal het wel bij blijven. De onderzettertjes liggen nu in de zon om het blauw van het potlood te laten verbleken. Ik vind het met zonlicht beter verdwijnen dan met water.

6 opmerkingen:

 1. ik vind dat zo indrukwekkend want ik kan helemaal niet zo nauwkeurig knippen !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op deze manier borduren heb ik ooit wel gedaan.
  Maar het uitknippen niet.
  Ooit wil ik dat ook nog allemaal leren !!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Just beautiful! Love your work.
  Bunny

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat heb je weer een spannend avontuur achter de rug! Jeetje dat knippen zal je met zweet in de handen gedaan hebben, maar oh, oh, wat is het mooi geworden, succes met nummer 3 en al je andere mooie werkstukken!
  Groetjes, Pauline

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeetje, jij kunt ook echt alles! Dit heb ik in het verleden wel eens geleerd en ik vond het openknippen altijd zo spannend.
  Je onderzetters zien er in ieder geval prachtig uit.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!