dinsdag 23 augustus 2011

Appels met bonen


Op speciaal verzoek hier het recept voor een ouderwets Betuws streekgerecht: appel met bonen, of appels met kruipers zoals het ook wel genoemd wordt. Wij aten het vroeger regelmatig en ik was er gek op. Ik had het zelf eigenlijk nog nooit gekookt, maar nu ik een deel van mijn boontjes te dik had laten worden, leek me dat een goed moment het toch eens te proberen.


Je hebt nodig:
- (dikke) sperciebonen
- zoete appels (bijvoorbeeld Bloemée)
- stukje rookspek (ik heb het zelf weggelaten, had het niet in huis)
- rookworst
- 2 à 3 eetlepels suiker


Doe dit alles in een grote pan en breng het aan de kook, laat dan 2 tot 2 1/2 uur zachtjes koken. Wij aten het met gekookte aardappels erbij.




Eet smakelijk!

11 opmerkingen:

  1. ik ga het zeker eens uitproberen op een grijze dag ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er lekker uit, ik ga het zeker uitproberen. Bedankt voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. dat klinkt zo raar ! maar ik ga het pinnen want dat wil ik echt uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb ook nog nooit van dit gerecht gehoord, maar ik ga het binnenkort uitproberen!
    Wat bedoel je met "bonen te dik laten worden?"

    Groetjes, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  5. het water loopt me uit de mond.
    Dat ziet er wel heel smakelijk uit.
    Bedankt voor je recept Corina, ik ga het opslaan en zeker en vast eens maken.
    Liefs Chrissie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Nooit van gehoord Corina, maar we gaan het zeker een keer proberen (na morgen, dan moet ik wegen.....).
    liefs Marianne.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. I've always fixed green beans, potatoes, onions and smoked sausage together but have never tried green beans and sausage with apples. I think it would be good and will have to try that variation.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik bedoel dat het aan het gedeelte van de Betuwe waar ik woon ligt? gr. Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nou, mijn reactie komt niet geheel goed over.
    Ik had gezegd dat wij het bruine bonen maken i.p.v. met sperciebonene. En ik woon ook in de Betuwe. En dat het misschien dus nog plaatsgebonden is? Gr. Elly

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De bruine bonen variant ken ik ook en ook die werd bij ons graag gegeten, alleen maakten we die niet alleen van zoete appels, daar gingen ook altijd nog een paar zure appels bij en de aardappels erdoor heen en niet apart, zoals bij dit gerecht ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het was heerlijk, dit recept ga ik vaker maken!
    Gr Fenna.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!