woensdag 24 augustus 2016

Spinnerij museum - Rydal


Tijdens onze vakantie in Zweden bezochten we onder andere het Spinnerij museum in Rydal. In een plaatsje dat vooral om de textiel draaide staat dit bijzondere gebouw dat het museum huisvest en vroeger een spinnerij was. En trouwens nog steeds wel in gebruik is, zij het op aanzienlijk kleinere schaal.


Lange rijen met een soort van lonten van katoen staan achter elkaar. Vroeger schijnen hier ook veel kinderen gewerkt te hebben in deze lawaaierige en stoffige omgeving. Die kleine vingertjes kregen de spoelen sneller verwisseld dat volwassen. Vrouwen zorgen dat de aanvoer van de lonten doorging. En mannen voor het zware werk, het sjouwen van de balen katoen en zo.


Toevalligerwijs waren we er net 10 minuten voor de machines aan gingen in een toer. Hier wordt de ruwe katoen gekaard tot een dikke lont.


Die dikke lonten worden dan met zes tegelijk tot één dunnere lont uitgetrokken en krijgen alvast een twist mee.


Dan volgt het spinnen, en desgewenst nog twijnen (gesponnen draden in elkaar draaien). De specialiteit van deze fabriek was de laatste jaren (en nog) effectgaren. Zie hieronder.


Ook kan er touw gemaakt worden, met supersnel draaiende spoelen:


Behalve de machines die we ook nog even in werking konden zien, was er ook het een en ander te zien over het leven van vroeger, en hoe voor de mechanisering geweven werd.


Dl (van 2 jaar) heeft zich ook niet verveeld, de machines vond ze wel interessant, en er stonden weeftoestellen waar kinderen met dikke koorden konden weven. (Dat kan ze natuurlijk nog niet echt, maar ze vond het wel leuk te doen alsof.)


Ook weven werd uiteindelijk gemechaniseerd:


Kasten vol met mooie garens, in allerlei soorten, o.a. bouclé


Een stukje van het museum liet iets zien van het leven vroeger (en ja ik heb meer foto's gemaakt, maar ik ga jullie niet vervelen met teveel):


Ook hadden ze een huiskamertje gemaakt, met allerlei handwerkspulletjes zodat je het zelf ook eens kon proberen.


En dan waren er nog wat tentoonstellingen met textiel in de hoofdrol. Maar daar ga ik nu maar even niets van laten zien, anders wordt het bericht veel te lang. En er was een super leuke winkel bij, waar je allerlei textiel kon kopen, mooi brei- en haakwerk, naaldbinding, borduurwerk, patronen uit de streek, met garen, of pakketjes, gereedschapjes voor bijzondere technieken (waarvan zelfs ik niet alles thuis kon brengen), allemaal zo leuk en interessant...


(Ik heb me ingehouden hè ;-) )

Dus, mocht je daar een keer in de buurt geraken - zeker even gaan kijken!


3 opmerkingen:

  1. Voor jou een walhalla op weef/spingebied, je krijgt niet elke dag de kans in zo'n mooie en interessante spinnerij met historie binnen een kijkje te nemen.

    Ben ook op de website van spinnerij Rydal gaan snuffelen en lees dat de fabriek in vroegertijden aangedreven werd met behulp van rivier de Viskan

    Kinderarbeid is van alle tijden, ook op de dag van vandaag zijn er nog veel landen waar kinderarbeid voorkomt,helaas.
    Toch lees ik ook iets positiefs Sven Erikson de grondlegger van spinnerij Rydal was ook toen al goed bezig want hij liet woningen en een school bouwen voor zijn arbeiders.

    Je foto's laten een goed beeld zien hoe het er aan toe gaat in spinnerij en museum.
    Grappig om al die klossen/spoelen in kast te zien liggen,hier bij mij liggen verschillende oude met heel dun garen voor decoratie bij andere oude spulletjes.

    Mij verveel je niet Corina met je vakantie posten, wat wel blijkt uit mijn lange reactie;-)

    Fijne dag en lieve groet,Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een gaaf museum, en net iets voor jou!
    Fijn dat jullie dochter het ook leuk vond, dan kun je zelf ook rustig rond kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk om even met je mee te mogen kijken in dit museum.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!