vrijdag 8 juli 2011

Laatste blok!


Zo het laatste blok is ook af, in totaal zijn er nu 20 vierkanten. Het originele patroon van Mary Langieri vind je hier. Het patroontje (Lozenge steek) komt uit Weldonʼs Practical Knitter, circa 1895, voor een herensok. Het is een herhaling van 6 naalden, en als je eenmaal een stukje gebreid hebt, spreekt het steeds meer vanzelf wat je moet doen en gaat het best wel snel.


Dit blok wordt ook weer gebreid over 45 steken met naalden 5. Brei de eerste vier naalden in gerstekorrel (1 recht, 1 averecht). Brei in de 5e naald 40 steken gerstekorrel, maak een steek bij door een averechte omslag, brei de laatste 5 steken (nu heb je dus 46 steken). Het patroon begint op de goede kant, mocht je verkeerd uitkomen, zou je naald 6 kunnen breien en dan beginnen bij 1.Naald 1: 5 gerstekorrel, (3 recht, 1 averecht, 2 recht) 6x, 5 gerstekorrel
Naald 2: 5 gerstekorrel, [(1 averecht, 1 recht) 2x, 2 averecht] 6x, 5 gerstekorrel
Naald 3: 5 gerstekorrel, (1 recht, 1 averecht, 3 recht, 1 averecht) 6x, 5 gerstekorrel
Naald 4: 5 gerstekorrel, (5 averecht, 1 recht), 6x, 5 gerstekorrel
Naald 5: 5 gerstekorrel, (1 recht, 1 averecht, 3 recht, 1 averecht) 6x, 5 gerstekorrel
Naald 6: 5 gerstekorrel, [(1 averecht, 1 recht) 2x, 2 averecht] 6x, 5 gerstekorrel


Herhaal deze 6 naalden tot de gewenste lengte (bij mij 10x), brei 40 steken in gerstekorrel, brei 2 steken recht samen, en vervolg in gerstekorrel. Nu vond ik het bij mij mooier uitkomen om het andersom te doen, 4 steken gerstekorrel, 2 recht samen en dan de 40 steken, dan kwamen de averechte steken precies boven de net niet 'affe' ruitjes. Brei dan nog 4 naalden gerstekorrel en zet je steken op een stekenhouder. De laatste rij blokken is klaar!
Ik ben gisteravond gelijk toen dit af was, begonnen aan de tweede tussenstrook, dan moet ik de derde nog, dan alles aan elkaar zetten en de rand verder af breien. Het eind komt in zicht, en er hoeft niet meer gewacht op nieuwe patroondelen. Hopelijk blijft het een poosje droog, dan kan ik wat ik nu heb buiten eens uitleggen, in de kamer past het niet meer. Zie je hoe klein het bolletje wit is, dat nog over is? Dat was zo'n enorme bol! 


Soms wordt mij gevraagd naar het gebruikte garen, maar ik weet niet precies wat het is, ik heb ooit eens een paar vuilniszakken vol wol overgenomen van iemand, en daar komt dit ook uit, het wit was een enorme bol en een streng (die net zo'n grote bol werd), het donkerecru was een streng en het lichtere ecru zat al op een bol gewikkeld, behoorlijk strak. Ik geloof nooit dat het 100 % wol is, maar wat wel en welke naalddikte voorgeschreven was.... geen idee! Als je nog een garen moet kiezen, zou ik adviseren een garen te nemen dat net iets dunner is dan voor naalden 5, dan komen de kantpatronen het mooist uit.


Veel breiplezier en je weet het, kom je er niet uit, of wil je een foto laten zien van wat je met dit patroon maakte - mail me!

4 opmerkingen:

 1. Prachtig blokje is dit, Corina...
  Pasgeleden heb ik ook zoiets dergelijks gemaakt, over 3 weken komt "mijn" ruitenblokje online.
  Je deken is echt schitterend, hoe groot zijn jouw blokjes eigenlijk?
  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi blok Corina!
  Ik loop momenteel flink achter. Maar dat komt later wel weer goed. Dankjewel weer voor de vertaling!

  groetjes, Gera

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Corina,

  Heel hartelijk bedankt voor de vertaling van alle blokjes.
  Ik vind jouw deken erg mooi worden.Zowel patronen als kleurstelling.
  Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er gelikt uit, prachtig, ook die kleuren combinatie!!!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!