donderdag 24 juni 2021

Juni foto's

 

Volgens goed Zweedse gewoonte komt er een boeketje bloemen op tafel als je visite krijgt. Heerlijk om zo uit tuin en berm te kunnen plukken. Een hoger gelegen stukje tuin laten we verwilderen, en daar staat het vol met bloemen. De vorige eigenaar brandde dat stuk elk voorjaar af, maar dat doen wij niet en tegen zijn voorspelling in, lijkt het wel of er elk jaar meer bloeit.


Bieslook bloemen doen het ook altijd leuk op de vaas. En juni is ook de tijd van de lupinen. Officieel zijn ze bestempeld als invasieve soort, maar veel mensen blijven ze ook gewoon mooi vinden. Maar we zijn er dus niet zuinig op en plukken wel een paar bossen lupinen in het bos of in de berm. Straks nog meer foto's ervan.

Veenpluis 'bloeit' ook nu, zo magisch in het avondlicht, ik snap best dat hier zoveel verhalen bestaan over trollen en elfjes en wie weet wat er allemaal nog meer in het bos huist...



Even een fotosessie in het bos bij de lupinen die slechts op een plek groeien, lijkt erop dat er daar ooit tuinafval is gedumpt, gebeurt soms nog heb ik het idee.





Kan hier nu niet zeggen dat ze inheemse soorten verdringen, maar op andere plekken in Zweden staan hele velden er vol mee, dus daar wordt het wellicht een ander verhaal.








De jonge ringslangen zijn ook in beweging, de meeste die ik zie zijn plat gereden, arme beestjes. Deze slangen zijn ongevaarlijk en leven bij het water. Jammer voor ze dat ze het asfalt zo lekker warm vinden.


We gaan weer terug de tuin in. Akeleitjes blijven tot de favorieten behoren. Gelukkig waren er daarvan ook al een aantal in de tuin, sommigen kregen een ander plekje waar ze het veel beter doen. En soms vind je er ook in de berm... straks zaadjes verzamelen...


Nu het zomer is, komen de katten alleen binnen om te eten en soms 's avonds laat nog een poosje. Voor de rest liggen ze op de ... tja, we zeggen altan op z'n Zweeds, wat is dat, veranda? Enfin, half buiten, half binnen, lekker droog, redelijk uit de wind en in de zon 's morgens. Later vinden ze het daar te warm en verhuizen naar een schaduwplekje in de tuin.


De kruidentuin is ook weer een stukje verder uitgebreid, met eetbare bloemen en planten.



We kregen hulp bij het verwijderen van alle espen en wilgen achter de schuur, al die opslag was intussen veel te groot geworden. Moet er toch niet aan denken dat ze om gaan bij een storm en op de schuren vallen!



Langzaam maar zeker wordt de tuin zoals ik 'm graag wil...



Achter de kruidentuin op deze foto, kunnen we fijn zitten. We eten bijna alle maaltijden buiten nu - heerlijk! 's Avonds garen de muggen en de knotjes ons naar binnen. Die laatsten hadden we hier nog niet gehad in de tuin, wat een nare beestjes, heel mini maar met een gemene beet. Gelukkig heb je er niet zo lang last van als van een muggenbult.




Zo fijn een tuin te hebben die uitnodigt om erin te verblijven, rond te scharrelen en er steeds nieuwe dingen te ontdekken. vogels, insecten, bloemen, planten...


Nu ook maar eens de tijd genomen om de boswaterjuffers op de foto te zetten. (Met dank aan mijn Nederlandse vriendin aan de andere kant van dit land voor de naam...) Tijdje bij het water heel stil gezeten met de camera (nou ja, telefoon) in de aanslag...






Ja ja, ze hebben elkaar gevonden...







En daar gaan ze weer...



We slingeren weer even verder door de tuin. En door de tijd, de foto's worden steeds recenter...



Duidelijk een natter voorjaar gehad, de rhodondendron is later, maar veel mooier dan vorig jaar.





En de tijd van het snoepen uit de tuin is begonnen. De bosaardbeitjes zijn net iets eerder dan de gekweekte aardbeien.





In de pot beginnen ze al wel, deze bijzondere met de rode bloemen. 


Radijsjes, sla en raapstelen eten we volop uit de tuin, de kapucijners en peultjes bloeien, de bonen zijn goed opgekomen... de aardperen hebben de winter overleefd en zijn al weer een halve meter hoog, de aardappels in de pot doen het goed... 

En jullie zijn weer bij met de tuinperikelen plus de directe omgeving. Er zijn ook weer wat uitstapjes geweest, dus als jullie het leuk vinden, kan ik daar binnenkort weer wat van laten zien.

Manlief werkt vandaag nog en dan ook lekker vakantie, morgen is het Midsommarafton (tja hier vieren we alles een dag van tevoren...) en zaterdag dus Midsommar. Dochter en ik hebben het plan opgevat om super lang op te blijven, kijken of het wel echt donker wordt 's nachts ... kijken hoe lang we het volhouden...

Fijne Midsommar!

3 opmerkingen:

  1. O, wat wonen jullie toch mooi daar! Prachtig om te zien, fijn dat je het deelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een heerlijke tuin heb je, dank je voor de mooie rondleiding

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtige fotoverzameling! De lupines houden van arme grond, dus ik kan me wel voorstellen dat ze zich goed kunnen handhaven in het wild. En de foto's van de boswaterjuffers zijn fantastisch! Ik weet echt niet of we die in Nederland hebben, en zo ja waar.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!