maandag 10 augustus 2020

Klein uitstapje

 

De laatste weken maakten we wat uitstapjes dichtbij huis. Al een paar keer kwamen we langs dit bordje niet ver van Villstad, ik had wel zo'n beetje ontcijferd dat het moest duiden op een molensteen groeve, maar geen idee wat we ons daarbij voor moesten stellen. Dus vorige week vrijdag ben ik er toch eens afgeslagen samen met dochter om eens poolshoogte te nemen.


Na een flink stuk kronkelende onverharde weg kwamen we hier, waar het paadje toch echt te klein werd voor een auto, gelukkig was er een strookje gras waar ik kon parkeren en gingen we te voet verder.


Bleek nog een aardig wandelingetje te zijn, door een mooi stukje bos.




Tikje avontuurlijk wel met bruggetjes, drassige stukken en smalle slingerpaadjes.





Uiteindelijk kwamen we bij dit informatiebord. Daar stond onder andere te lezen dat er vanaf 1500 al molenstenen uitgehakt werden op deze plek en dat de meeste molens in de omtrek stenen hebben uit deze groeve. Oh en bij molens denken wij Nederlanders gelijk aan windmolens, maar hier zijn de meest voorkomende molens watermolens. Hier en daar kom je wel een windmolen tegen, die ook vaak Hollandse molen heet.



Het was een vrij hoge plek, met overal nog de ronde vormen te zien van de molenstenen, of de resten. De stenen die braken bleven liggen.





Zelfde weg weer terug om bij de auto te komen. De groeve valt onder Yxebo, ook zo'n plaatsnaambordje wat je altijd alleen maar passeert. Kennelijk kun je van die kant ook hierheen lopen. Toch wel leuk, zo'n klein uitje en om zo een doel te hebben om heen te struinen door het bos. Helemaal corona-proof, we hebben er helemaal niemand gehoord of gezien.





3 opmerkingen:

  1. Wat prachtig! En dat je daar zò dichtbij woont...; wat een rijkdom.
    Jullie dochter is een grote dame geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om zo op ontdekkingstocht te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je de moeite neemt om te reageren! Dat wordt altijd gewaardeerd!