maandag 28 februari 2011

Blok 7: Eikeblaadjes


Het zevende blok van de Arsenic & Old Lace Afghan is een eikenblaadjespatroon (Oak Leaf pattern). Een patroon van Weldons uit 1886 en zou geschikt moeten zijn voor 'tidies' en speldenkussentjes of het bovenste deel van sokken/kousen. Het originele patroon van Mary Ellen vind je hier. Ook deze wordt weer gebreid met naalden 5 over 45 steken. Die de deken in strips breien, breien natuurlijk gewoon door (na de 8 naalden ribbelsteek). Afgehaalde steken worden averecht afgehaald, tenzij anders vermeld.


Brei 5 naalden in gerstekorrel (1 recht, 1 averecht).


Opzetnaald 1 (goede kant): 5 gerstekorrel, 1 steek recht afhalen, 1 st. averecht afhalen, 1 recht, haal 1 afgehaalde steek over de net gebreide steek, (omslag, 1 recht, omslag, 1 afhalen-2 recht samenbreien-afgehaalde steek overhalen) x7 (9 steken over), eindig met: 1 omslag, 1 recht, omslag, 1 afhalen-1 recht-afgehaalde steek overhalen, 1 recht afhalen, 5 gerstekorrel.


Opzetnaald 2 (verkeerde kant): 5 gerstekorrel, brei averecht tot de laatst 5 steken, 5 gerstekorrel



Dan kun je beginnen aan het eigenlijke patroon:


Naald 1: 5 gerstekorrel, 1 recht afhalen, 2 recht samenbreien, (omslag, 5 recht, omslag, 1 afhalen-2 r.samenbreien-afgehaalde overhalen) x3, (13 steken over), eindig met: omslag, 5 recht, omslag, 1 afhalen-1 recht-afgehaalde steek overhalen, 1 recht afhalen, 5 gerstekorrel


Naald 2: 5 gerstekorrel, brei averecht tot de laatste 5 st., 5 gerstekorrel


Naald 3: 5 gerstekorrel, 1 recht afhalen, 2 r.samenbreien, (omslag, 5 recht, omslag, 1 afhalen-2 r.samenbreien-afgehaalde overhalen) x3, (13 steken over), eindig met: omslag, 5 recht, omslag, 1 afhalen-1 recht-afgehaalde steek overhalen, 1 recht afhalen, 5 gerstekorrel


Naald 4: 5 gerstekorrel, brei averecht tot de laatste 5 st., 5 gerstekorrel


Naald 5: 5 gerstekorrel, 1 recht afhalen, 2 recht, (omslag, 1 afhalen-1 r.-afgehaalde st. overhalen, 1 recht, 2 r. samenbreien, omslag, 3 recht) x3, (13 st. over), eindig met: omslag, 1 afh.-1 r.-afgehaalde overhalen, 1 recht, 2 r.samenbr., omslag, 2 recht, 1 recht afhalen, 5 gerstekorrel


Naald 6: 5 gerstekorrel, brei averecht tot de laatste 5 st., 5 gerstekorrel


Naald 7: 5 gerstekorrel, 1 recht afhalen, 1 averecht afhalen-1 r.-laatste afgehaalde steek overhalen, (omslag, 1 recht, omslag, 1 afhalen-2 recht samenbreien-afgehaalde steek overhalen) x7 (9 steken over), eindig met: 1 omslag, 1 recht, omslag, 1 afhalen-1 recht-afgehaalde steek overhalen, 1 recht afhalen, 5 gerstekorrel.


Naald 8: 5 gerstekorrel, brei averecht tot de laatste 5 st., 5 gerstekorrel



Herhaal naald 1-8 tot je blok de juiste lengte bereikt, ik heb het 6 keer herhaald. Sluit af met 5 naalden gerstekorrel. Brei 8 naalden recht (ribbelsteek) als overgang naar het volgende blok. 


Mocht er iets niet kloppen, hoor ik het graag. En natuurlijk zou ik het erg leuk vinden te zien wat je met dit patroon maakt. Veel breiplezier!

zondag 27 februari 2011

Update huisdieren



Er dacht laatst iemand dat ik 1 kat had, maar met die ene rode kater Filos (Grieks voor 'vriend') (die zich nu net op m'n schoot wurmt) is m'n veestapel lang niet compleet hoor. 


Er zijn buiten twee statige brahma kippen:




Die net twee dagen geleden weer begonnen zijn met ons te verrassen met verse eitjes:






De katten zijn met z'n drietjes, moeder Spooky (de witte, met één oog) is anderhalf jaar geleden aan komen lopen, en verblijde ons vorig voorjaar met een paar koters, waarvan Filos en Molly hier zijn gebleven. Spooky is in september geholpen, via een keurig klein sneetje. Molly was afgelopen week aan de beurt, maar bij haar hebben ze echt alles weggehaald en daarvoor een flinke snee gemaakt:




Hier ligt ze met haar koppie tegen de bol wol van de Arsenic & Old Lace Afghan, waar ik begonnen ben met de rand.




En dan hebben we nog 5 fretten, maar daar zal ik later van de week wel foto's van laten zien.

vrijdag 25 februari 2011

Handwerkbeurs


Weer terug van de Handwerkbeurs in Zwolle, waar ik met m'n zusje naar toe geweest ben. Tsjonge wat hebben we genoten, zoveel moois, prachtig kantbreiwerk, geweldige borduursels en quilts... Het lijkt alsof hobby ook weer wat meer tijd per project mag kosten. 
Hierboven zie je m'n aankopen, een blad over quiltjes van stofjes en een speciaal type vilt, een heel aantal lapjes, zowel om iets uit dat blad te maken als om in de magic pillow te gebruiken, een viltpakketje, een klein pakketje om een cottage te maken waarvan je het dak als speldenkussen kunt gebruiken en die open kan voor een klosje garen of zo.
Leuk was het om een aantal bekenden te zien, grappig hoeveel mensen je via het internet soms al jaren kent en nu pas in het 'echt' ziet. Verder ook weer veel ideeën opgedaan, alles moet nog even bezinken, dus wat als resultaat omhoog borrelt zul je nog wel merken...

Hartje


Het hartje is af. Gisteravond het laatste stukje geklost, en de twee stukjes kant een klein beetje gesteven. Vanmorgen konden de spelden er uit en de beide stukjes door elkaar gevlochten. Het patroon was Deens en vind je hier. Ik lees geen Deens hoor, maar met een beetje fantasie kon ik er net de informatie uithalen die ik nodig had. 


Deze keer heb ik voor het eerst een hele slag langs de rand gedaan en het middendeel met linnenslag. Zo hoort het eigenlijk. Ik heb vier tinten DMC 80 gebruikt en een zilverdraadje. De twee delen afzonderlijk zagen er zo uit (sorry voor de rare kleuren, het was nog een beetje donker vanmorgen):



Het was een leuk projectje om te maken, en leerzaam. Nu 'kan' ik ook paren inhangen en uitleggen. Niet dat dat zo ingewikkeld is, maar wel prettig om een keer gedaan te hebben. Ik heb het blokkenkussen nog niet klaar, dus ik kan nog niet beginnen aan het hesje. Bovendien moet ik daarvoor nog leren om iets tijdens het werk aan elkaar te zetten. Dat moet dus zitten in het volgende patroontje dat ik uitzoek om te maken...


Maar eerst gaan we naar de Handwerkbeurs in Zwolle!

woensdag 23 februari 2011

Blok 6: Pennant pattern



Het eerste blok van de tweede rij met vierkanten. Ook deze blokken worden weer omzoomd door gerstekorrels en alle vijf achter elkaar door gebreid (als je daarvoor kiest tenminste).


Dit patroon komt uit 1887 en was bedoeld voor herensokken. Ook hier breien we weer met naalden 5 met passend of ietsje dunner garen. Het patroontje zul je snel uit je hoofd weten en lekker door kunnen breien. Het origineel van Mary Ellen Langieri vind je hier. Kijk ook eens op haar gezellige blog voor meer foto's van de Afghan.


Zet breiend 45 steken op. Ik vroeg me eerst af waarom en bij de eerste reeks heb ik daar zelfs gewoon overheen gelezen, maar ik zag nu ik dat braaf deed een soort lusjes aan de onderkant zitten, wat straks het steken opnemen makkelijker zal maken. 


Brei 5 naalden gerstekorrel (1 steek recht, 1 steek averecht).


Het patroon begint aan de VERKEERDE kant.


Naald 1: 5 steken gerstekorrel, brei averecht tot de laatste 5 steken, brei die 5 in gerstekorrel.
Naald 2 (goede kant): 5 gerstekorrel, (1 averecht, 4 recht), herhaal 7x, 5 gerstekorrel
Naald 3 (verkeerde kant): 5 gerstekorrel, (3 averecht, 2 recht) 7x, 5 gerstekorrel
Naald 4 (goede kant): 5 gerstekorrel, (3 averecht, 2 recht) 7x, 5 gerstekorrel
Naald 5 (verkeerde kant): 5 gerstekorrel, (1 averecht, 4 recht) 7x, 5 gerstekorrel
Naald 6 (goede kant): 5 gerstekorrel, brei averecht tot de laatste 5 steken, 5 gerstekorrel


Herhaal deze 6 naalden tot het blok net zo groot is als de vorige (ik kom op 60 naalden, dus 10 herhalingen). Brei dan 5 naalden in gerstekorrel, gevolgd door 8 naalden recht (ribbelsteek). 


Veel breiplezier, en mocht je iets tegenkomen dat niet klopt, mail me!

dinsdag 22 februari 2011

Award


Ik denk altijd dat het me niet zoveel doet, al dat award-gedoe, maar als ik er dan een krijg, vind ik het stiekem toch wel leuk. Deze kreeg ik van Cash en Els. De bedoeling is dat ik 'm doorgeef aan max. 15 andere blogjes, en 7 persoonlijke dingen vertel. Goed, eerst dan maar aan wie ik 'm doorgeef:
Annemarie's Breiblog, omdat ze steeds zoveel moeite doet om Link Your Stuff in het leven te houden en daardoor bloggers met elkaar te verbinden.
Doos van Pandora, van Ellen, die zo ontzettend veel prachtige viltpoppen ontworpen heeft, waar van er nog een hele rij op m'n ooit te maken lijstje staan (en ik er ook al een heel rijtje gemaakt heb).
En voor Gera, van Droaties en Proaties (Septemberspring) die een heel gezellig blog bij houdt en zulke mooie dingen ontwerpt.


Goed, dan zou ik nog 7 persoonlijke dingen over mezelf moeten vertellen, hmm...


1. Vanaf 1 maart ga ik een dagje minder werken, lekker meer tijd voor mezelf, voor de tuin, voor de dieren, het huishouden en natuurlijk meer tijd om in de webwinkel te steken.
2. Ik mag drs. voor m'n naam zetten (wat ik overigens zeer zeer zelden doe), afgestudeerd in Utrecht, Geschiedenis van de oudheid en antieke cultuur (met name Romeinse geschiedenis) en Cultuureducatie. Tja, soms neemt het leven vreemde kronkels, hè.
3. Ik werk als activiteitenbegeleidster in een verzorgingshuis, met name op de afdeling met ouderen met dementie.
4. Ik klom vroeger liever in bomen dan dat ik met poppen moest spelen.
5. Ik heb een haat-liefde verhouding met koken, echt leuk vind ik het niet, goed ben ik er ook niet in, maar soms heb ik een smaak geproefd, van een sausje bijvoorbeeld, en dan lukt het me wel om dat smaakje te 'ontleden' en na te maken met diverse kruiden. Ook kokkerellen met verse ingrediënten uit eigen tuin vind ik wel weer leuk.
6. Van muziek (heel diverse soorten zelfs) kan ik erg genieten, maar ik kan absoluut niet zingen.
7. Ik heb er geloof ik nog nooit zo lang over gedaan om een blogberichtje te schrijven dan nu...

maandag 21 februari 2011

Restjes


Ik kon het weer niet laten om de restjes garen (DMC 80) die van de kantklosjes af kwamen te verwerken tot kleine bloemetjes. Ik heb al een ideetje wat ik ermee ga doen, maar eerst de andere helft klossen van het kantkloswerk. Het begin is gemaakt, dus ergens van de week zal het best lukken!

zondag 20 februari 2011

Kantklossen


De eerste helft van het hartje heb ik klaar. Nee, dat zou je niet zeggen, hè, dat dit een hartje moet worden. Nu de klosjes weer leeg maken en de tweede kleur voor de tweede helft opwikkelen. 




Bij een vorige post over kantklossen vroeg iemand wat ik toch met zo'n gatlap moest. Nou, hier zie de draden/klosjes aan de linkerkant in de clinch raken met de spelden van het eerder gekloste deel. Je ziet ook dat het patroon nog verder naar links gaat draaien en dat die spelden dan nog erger in de weg gaan zitten. Dan kun je wel de spelden helemaal naar beneden drukken, dat scheelt al, maar dan nog blijven de draadjes er steeds achter haken. Om dat te voorkomen leg je er de gatlap overheen, zoals op de volgende foto:




Ach, er brak wel een keer een draadje, en er ging wel eens iets niet helemaal goed, maar al met al, ben ik niet ontevreden over deze eerste helft. Nieuw is dat ik de buitenste paren in dubbele netslag heb geklost en de rest (alles daartussen) in linnenslag. Wat ook nieuw is, is dat ik paren later ingehangen heb en ook weer eruit gelegd voor het smalle eindje. 


Toch wel fijn, zo'n voorraadje boeken waar je dat soort technische dingetjes even kunt opzoeken. Ik zoek nog steeds projectjes uit waarbij ik nieuwe techniekjes leer, maar dan wel zo, dat het gelijk iets wordt. Voor rijen oefenkantjes ben ik te ongeduldig... 


Afgelopen vrijdag was ik bij iemand die een hele stapel kantklosboeken weg deed. Dit zocht ik er uit:



Wat me erg aanspreekt bij het kantklossen is dat het niet al te ingewikkeld lijkt om wat intuïtiver te werken, dat een patroon vager kan blijven, dat je je eigen draai kunt geven aan dingen, en dat het zelfs, denk ik, wel mogelijk moet zijn zelf te ontwerpen. Dit idee was ook leidend bij de keuze van de boeken. Die groene kreeg ik van haar, "omdat daar in staat hoe je zelf kunt ontwerpen, dat past wel bij jou"...

zaterdag 19 februari 2011

Tussenstrook af


Ja ja, de tussenstrook heb ik af, het is al lekker warm op schoot met breien. Grappig he, dat je dat er zo aan vast kunt breien. Nu snel het volgende blok op de ereader zetten. Nee, ik ga nog niet gelijk aan het breien - eerst moeten er een rijtje frettennageltjes geknipt. Daar zijn we wel eventjes zoet mee, maar wel een leuk werkje.

vrijdag 18 februari 2011

Lente


Deze foto maakte ik woensdag en wilde ik jullie niet onthouden. Deze helleborus kocht ik op de gok, ik wist niet hoe hij zou gaan bloeien, dat weet je nooit met de helleborus orientalis. Maar echt misgaan kan dat natuurlijk nooit, hoe ze ook bloeien, mooi zijn ze altijd. Ik heb 1 helleborus niger, maar aangezien men zegt dat de orientalis beter tegen kalkrijke grond kan (wat wij hier wel hebben op de klei!), kies ik voor die. Deze staat in een grote pot (teil), de andere in de tuin, maar meer aan de noordkant, die zijn dus nog niet helemaal zover.


Dit stukje tuin heb ik woensdag aangepakt:




Alle dode rommel eruit, en nog wat vaste plantjes en late bollen erin, die bollen zouden rond juni moeten gaan bloeien. Nu genieten we  hier in elk geval vast van de krokusjes en irisjes.


Maar niet alleen in de tuin wordt het lente, ook in de webwinkel.




De winterspulletjes verdwijnen steeds verder uit de winkel, om plaats te maken voor de lente. Verder heb ik een nieuwspagina toegevoegd, en een paar aanbiedingen. Tja, je moet wat proberen, hè.

Hartjes


Dit hartje heb ik al wel een tijdje af, maar deed mee aan een anonieme wedstrijd en kon 'm daarom niet eerder laten zien. Hij is geëindigd op een met drie anderen gedeelde tweede plaats. Het frivolitépatroon is Queen of Hearts, van Mary Konior, gemaakt in Lizbeth 20. Tja, dat garen is toch wel favoriet bij mij, de laatste tijd. 


Met het restje garen maakte ik dit kleine hartje (ca. 4 cm.):



donderdag 17 februari 2011

Kantje opgezet



Intussen had ik genoeg klosjes vrij om een wat uitgebreider werkje te maken. Dit wordt een hartje, bestaand uit twee in elkaar gevlochten delen. Ik maak het met DMC 80, lekker eens met kleurtjes werken. Ik zag wel op tegen het opzetten, omdat je met een paar paren begint en er steeds wat bij moet hangen, maar het lukte wel. Nu kan ik gewoon lekker door klossen. Toen ik 'm zover had, ben ik eerste de tuin in gegaan, gisterochtend - heerlijk zeg!

woensdag 16 februari 2011

Eerste strook Arsenic & Old Lace Afghan


De eerste tussenstrook is onderweg. Ik heb 'm nog niet af, maar wil al wel vast verstellen hoe die gaat. De strook wordt er namelijk gelijk aan vast gebreid. Huh?! Ja dat dacht ik nou ook toen ik het zag, maar het kan echt. Je hoeft het natuurlijk niet te doen, en je kunt het patroon ook voor andere doeleinden gebruiken dan deze 'deken', maar ik ga hier wel uitleggen hoe het werkt.


Het patroon komt uit het eind van de 19e eeuw, en heet 'Trellis Shell stitch pattern'. De versie van Mary Ellen vind je hier


Als je kijkt naar de gerstekorrelrand van je rij met blokken, zie je steeds twee knobbeltjes met een stukje recht draad ertussen. Dát stukje draad hebben we nodig. Dat pik je op als je begint met de naald aan de verkeerde kant, en brei je op de goede kant, dan brei je die opgepikte lus samen met een steekje. Je zult het zien in de beschrijving naald voor naald.






Zet (breiend) 21 steken op (ook weer met naalden 5). Na het opzetten pik je gelijk het eerste tussendraadje op van je gerstekorrelrand. De eerste vijf naalden gaan dan als volgt:


1: (goede kant) *1 recht, 1 averecht, herhaal vanaf * tot aan de laatste steek. Brei die dan samen recht (achter insteken) met de opgehaalde steek van de blokkenstrook. Zo steek je in:




2 (verkeerde kant): Neem weer een steek op van de blokkenstrook, brei in gerstekorrel tot het eind van de naald
3 (goede kant): Brei in gerstekorrel tot de laatste steek, brei die samen (achter insteken) met de steek van de blokkenstrook
4 zie 2
5 (goede kant): brei 2 steken recht samen, dan 1 recht 1 averecht tot de laatste steek, brei die steek samen met de steek van de blokkenstrook (achter insteken)


Dan kunnen we beginnen aan het patroon.


Naald 1 en alle oneven naalden (verkeerde kant): pik een steek op van de blokkenstrook, 1 steek averecht afhalen, 1 averecht, 1 recht, brei averecht tot de laatste drie steken, 1 recht, 2 averecht.


Naald 2 (goede kant): 1 recht afhalen, 1 averecht afhalen, 1 averecht, (2 recht samenbreien, 5 recht, omslag, 2 samenbreien, omslag, 1 recht, omslag, 2 recht, haal 1 steek af, haal de volgende af, pik ze weer op met je linkernaald en brei ze samen), eindig met: 1 averecht, sla het garen terug naar achter, 1 averecht afhalen, 2 samenbreien (achter insteken).


Naald 4 (goede kant): 1 recht afhalen, 1 averecht afhalen, 1 averecht, (2 recht samenbreien, 4 recht, omslag, 2 samenbreien, omslag, 3 recht, omslag, 1 recht, haal 1 steek af, haal de volgende af, pik ze weer op met je linkernaald en brei ze samen), eindig met: 1 averecht, sla het garen terug naar achter, 1 averecht afhalen, 2 samenbreien (achter insteken).



Naald 6 (goede kant): 1 recht afhalen, 1 averecht afhalen, 1 averecht, (2 recht samenbreien, 3 recht, omslag, 2 samenbreien, omslag, 5 recht, omslag, haal 1 steek af, haal de volgende af, pik ze weer op met je linkernaald en brei ze samen), eindig met: 1 averecht, sla het garen terug naar achter, 1 averecht afhalen, 2 samenbreien (achter insteken).


Naald 8 (goede kant): 1 recht afhalen, 1 averecht afhalen, 1 averecht, (2 recht samenbreien, 2 recht, omslag, 1 recht, omslag, 2 verkeerd om samenbreien net als aan het eind, omslag, 5 recht, haal 1 steek af, haal de volgende af, pik ze weer op met je linkernaald en brei ze samen), eindig met: 1 averecht, sla het garen terug naar achter, 1 averecht afhalen, 2 samenbreien (achter insteken).


Naald 10 (goede kant): 1 recht afhalen, 1 averecht afhalen, 1 averecht, (2 recht samenbreien, 1 recht, omslag, 3 recht, omslag, 2 verkeerd om samenbreien net als aan het eind, omslag, 4 recht, haal 1 steek af, haal de volgende af, pik ze weer op met je linkernaald en brei ze samen), eindig met: 1 averecht, sla het garen terug naar achter, 1 averecht afhalen, 2 samenbreien (achter insteken).


Naald 12 (goede kant): 1 recht afhalen, 1 averecht afhalen, 1 averecht, (2 recht samenbreien, omslag, 5 recht, omslag, 2 verkeerd om samenbreien net als aan het eind, omslag, 3 recht, haal 1 steek af, haal de volgende af, pik ze weer op met je linkernaald en brei ze samen), eindig met: 1 averecht, sla het garen terug naar achter, 1 averecht afhalen, 2 samenbreien (achter insteken).


Herhaal dit patroon langs de hele strip, tot je bijna bovenaan bent. De laatste 5 naalden gaan natuurlijk weer in gerstekorrel. In de eerste naald begin je met 1 recht 1 averecht tot aan de laatste 2 steken, brei uit de eerste van die twee 2 steken, en brei die laatste weer samen met de lus van de strook. Dan heb je weer 21 steken. Voor de volgende vier naalden, zie bovenaan. Als je de deken maakt, kant dan niet af, maar zet de steken bij de steken van de blokkenstrook op de hulpnaald.




Mocht je met dit patroon aan de slag gaan - vragen of problemen hoor ik graag, en natuurlijk ben ik benieuwd naar je foto's! Veel breiplezier!


Ik ga zelf weer snel verder met de strip, want het patroon voor het eerste blok van de tweede blokkenrij is er ook al!

dinsdag 15 februari 2011

Warme kol


Laatst kreeg ik twee bolletjes Schachenmayr Nomotta Boston Multi Color, en die kon ik niet zo lang laten liggen. Gelijk gaan zoeken naar een leuk patroon met dat dikke garen en deze kwam ik tegen op Ravely, 'Which end up'. Het deed mij denken aan een gotisch gebouw. De schuine stukjes waren in het begin even lastig, eigenlijk een soort minikabeltje. Maar het lukte en werd steeds makkelijker. Weer wat geleerd!  De kol is gebreid op een rondbreinaald, dikte 8. 


De wol voelt prettig aan en de kol zit lekker warm!


maandag 14 februari 2011

Sjaaltjes


Ik ben nog altijd aan de sjaaltjes. Lekker werkje voor 's avonds bij de tv. De linker was een bestelling. Nu had ik in de folder van de Lidl gezien, dat ze daar weer breiwol hebben en net voor ik wilde gaan zag ik op het blog van Vilterietje, dat daar ook van dat bandjesgaren bij was waar je de sjaaltjes van kunt maken. Ze hadden sowizo veel breispullen, waar ik me wel enigszins aan te buiten ben gegaan:




De drie pakjes links zijn allemaal van dat bandjesgaren, wat overigens op het voorbeeld gewoon als hele draad gebreid wordt. Wat ik dus niet doe.


Hier nog even een detailfoto van het garen Esprit van Lammy yarns die ik in de wolwinkel kocht:


En die van de Lidl:




Het spul van de Lidl voelt zachter, maar ook 'flodderiger', het bandje is breder, daardoor (denk ik) kwam er ook een wat langer sjaaltje uit 1 bol. De kleurtjes zijn allemaal vrij zacht. Beide sjaaltjes zijn met drie steken gebreid. Je steekt je naald door het bandje in plaats van de hele draad om te slaan, dat is het enige verschil.


Hier van toen ik nog met de paarse bezig was (die ik eerst nog op vier steken deed, maar het breedte-verschil zie je nauwelijks, terwijl het sjaaltje wel aan de korte kant wordt):







zondag 13 februari 2011

Valentijnsverrassing


Gisteren lag het al in de brievenbus, de Valentijnsverrassing van Viltcreaties Corina, die ik won. Niet alleen kreeg ik het popje, maar ook een keurig verzorgd patroonblad en een leuke (toepasselijke) kaart. Dank je wel naamgenoot!

zaterdag 12 februari 2011

Kantjes


Dit is het frivolité motief waar ik het over had, Quantiesque Snowflake van Jon, gemaakt in Lizbeth 20 garen. Eigenlijk allemaal restjes om spoeltjes leeg te maken. Het middendeel (2 motiefjes) had ik al een tijdje klaar, het laatste deel (in twee kleuren) zijn de restjes van de TIAS, en kleurden hier wel bij, dacht ik. 


Het tweede stukje kant in het ringetje is ook af, een combinatie van linnenslag en hele slag (ook wel dubbele netslag genoemd). Deze slagen waren niet moeilijk te leren. Ik weet alleen niet of ik die scherpe hoek wel helemaal goed gedaan heb, maar dat vraag ik nog wel een keer aan m'n moeder. Het ringetje (de tweede oorbel) heeft een doorsnede van ca. 4-5 cm. Het volgende kantklosproject heb ik ook al uitgezocht, nu een wat groter/bewerkelijker werkje.



Webwinkel

Hoedje

Wanneer je nog iets winters in m'n webwinkel gezien hebt, waar je belangstelling voor hebt - wacht dan niet te lang met bestellen/mailen. Binnenkort gaat het assortiment weer wisselen, verdwijnen de winterdingen en komen er andere producten voor in de plaats!

vrijdag 11 februari 2011

Update frettenborduurwerk


Februari is al weer een tijdje bezig, dus wordt het weer eens tijd te laten zien hoe het frettenborduurwerk vordert. Dat rood ging wel lekker vlot, je kon vaak wel meerdere kruisjes doen met een draadje van een bepaalde kleur. Maar het patroon komt nu weer bij stukjes fret, en dat gaat een stuk trager met steeds enkele kruisjes tegelijk. Soms denk ik dat ik beter een donkere stof als achtergrond had kunnen gebruiken, maar ik ga toch niet meer overnieuw beginnen...


Zojuist werd ik verrast met een berichtje dat ik de Valentijns-give-away heb gewonnen van m'n naamgenootje Viltcreaties Corina, dat fleurt zo'n grijze vrijdag wel op. Als de post 'm hier gebracht heeft, zal ik 'm laten zien.


Het regent intussen lekker hier, dus van tuinieren komt niks vandaag. Ik had speciaal van de week na het werk nog spulletjes gehaald om aan de slag te kunnen... Nou ja, dat komt vast nog wel, maar vandaag dan maar niet. Ik heb alleen een mand gevuld met primula's en viooltjes. Water geven hoeft niet! Dat is dan weer het voordeel...
Woensdag ontdekte ik het eerste irisje, donderdag de tweede en zojuist zag ik het derde groepje. Hier is de eerste:




Op de achtergrond zie de paarse puntjes van de krokusjes. Ik ontdek nu ook elke dag meer sneeuwklokjes en winteraconietjes en de helleborusknoppen komen steeds hoger boven de grond. Heerlijk die kleine verrassingen in de tuin!


Verder wordt het een handwerkdagje. Ik heb het tweede kantje net in de oorbel gezet, een frivolitéwerkje afgemaakt (nog 5 te gaan om de Challenge te voltooien), het nieuwe stukje van de Arsenic & Old Lace Afghan op de reader gezet, ik denk dat ik het snap... En vanmiddag ga ik iemand een privélesje frivolité geven. En ja, de wasmachine staat ook te snorren, er moet nu eenmaal af en toe wat huishoudelijks gebeuren, hè...

donderdag 10 februari 2011

Tasje



Dit tasje had ik in november al gemaakt, maar moest nog steeds voorzien van een sluiting... Het tasje is gemaakt van zpaghetti, je weet wel, dat 'garen' van stroken tricot, restmateriaal uit de textielindustrie. Deze keer niet gebreid of gehaakt, maar gemaakt met diverse andere technieken. De basis is gemaakt op het stokjesweefraam, de kettingdraden zijn van stevig dubbel visserskatoen, en de inslagdraden van zpaghetti. De zpaghetti zit zo dicht op elkaar dat je de katoen nauwelijks meer ziet.


Dit materiaal is gebruikt:


Het hengsel is gemaakt met de breivork, wat een vierkante vlecht oplevert. Dit is de breivork met het begin van het hengsel, en die ligt op de tas, zodat je het weefsel nog even van dichtbij kunt zien:




Dan nog de sluiting, gemaakt van een eenvoudig bloemetje van frivolité, en een serie knopen die je door het midden van het bloemetje steekt. Beide hebben losse uiteindjes zpaghetti-draad met een knoopje erin. Hier open:




en hier dan dicht:




Voor de binnenkant (voering) had ik nog een grappig stofje gevonden:


Het was een leuk project om mee bezig te zijn, met al die experimentele toepassingen van zpaghetti, eigenlijk was het resultaat dan niet eens zo belangrijk, meer kijken of het lukt en of het iets bruikbaars oplevert.


En ja, als je foto's aan het maken bent, krijg je al snel gezelschap op vier pootjes...


woensdag 9 februari 2011

TIAS: it's a plane!



De TIAS (tat it and see) van Jane Eborall is afgelopen - en zoals je ziet, is het een vliegtuig geworden! Pas toen de cockpit eraan kwam, vermoedde ik het, en dat werd inderdaad bevestigd door de vleugel. Grappig hè, en zo lekker onverwacht.


Jane heeft een heel blog gewijd aan de vliegtuigjes, erg leuk om te zien al die verschillende kleurtjes, en sommigen hebben nog hun best gedaan om het leuk te fotograferen ook. 


De restjes draad ga ik gebruiken om een ander werkje af te maken, dus hopelijk kan ik dat binnenkort ook laten zien. De tijd begint tenslotte te dringen met de 25 Motif Challenge. Er is nog wel iets af, maar dat doet mee aan een anonieme wedstrijd, dus dat kan ik nog niet laten zien.

dinsdag 8 februari 2011

Kantkloswerkje



Soms kost het moeite te verzinnen waar ik nu eens over zal schrijven, maar daar heb ik nu geen last van. Eerder kiezen wat ik als eerste zal doen...


Eerst dit kleine kantkloswerkje dan maar. Voor ik aan het hesje begin, wil ik wel alle slagen die ik daarvoor nodig heb een keer geoefend hebben, en dit leuke patroontje van de Lokk leek me wel geschikt om de netslag of halve slag te proberen. De ring is een grote oorbel die ik nooit draag en me daarom wel geschikt leek voor dit hangertje. Ik heb 1 paar zilverdraad genomen, en met opzet geen randslag geklost, om te kunnen zien wat er gebeurt met de draden in deze slag. Ik had natuurlijk nog zo'n ringetje, dus de volgende, net een wat ander modelletje, is ook in de maak, in een combinatie van hele slag of dubbele netslag en linnenslag.


Ik heb dan wel net m'n wintertafel opgeruimd en de sneeuwklokjes en zo tevoorschijn gehaald, deze laat ik toch nog even hangen in de kamer...