donderdag 30 mei 2019

Mini speelhuisje


Voor de lange reis naar Nederland leek het me leuk iets compacts te maken wat dochter een poosje kan bezighouden. Wat inspiratie opgedaan op Pinterest en andere websites, en toen alles aan de kant gelegd en gaan tekenen.


Dochter heeft veel fantasie, dus een paar figuurtjes met een omgeving waarin ze van alles kunnen doen, zou super zijn. De basis is vilt, hier en daar aangevuld met andere stofjes of lintjes. Grappig detail, het tule jurkje van het popje is gemaakt van een stukje te klein geworden rok van dochter.


Ze vindt eenhoorn geweldig, dus die moest ook in het huisje.


Nu had ze hier en daar toch wel iets gezien van wat ik aan het maken was, alleen de afwerking niet, maar de laatste pagina was nog helemaal leeg toen ze die voor het laatst zag. Ze wil heel graag cavia's, en op zich vinden we dat wel oké, dus leek het me leuk haar te verrassen met deze mini cavia's van vilt. Ik ben zo benieuwd wat ze ervan vindt!


Ik ben er al met al wel een heel tijdje zoet mee geweest, maar zo leuk om dit helemaal zelf te doen, van ontwerp tekenen tot materialen uitzoeken en uiteraard het maken zelf, stap voor stap, uitvoeren wat ik bedacht, en ondertussen nadenken over de volgende stap en hoe bepaalde probleempjes op te lossen. Ik heb echt genoten van dit hele proces.


Ook voor in de keuken voegde ik nog wat mini dingen toe voor het rollenspel. Bordjes en bekers, een pakje melk, een pizza en boterhammen. 


Ik schrijf dit berichtje voor we gaan, intussen zit het huisje ingepakt in een cadeautjestas voor onderweg. Als jullie dit lezen, dan zijn we als het goed is al gearriveerd op ons logeeradres. Misschien voeg ik nog toe hoe ze het vond.


--- ze was er super blij mee, ze had wel wat gezien van het maakproces, maar was helemaal blij met de nieuwe toevoegingen ---

woensdag 29 mei 2019

Vierkant 8


We hebben weer een blok af, weer een andere variatie en leuk om te doen deze. We zouden nu 2 rijen af hebben, de laatste rij heeft een tunische haaknaald nodig met twee haakjes. Ik ben benieuwd hoe dat gaat.


En uiteraard die van mijn zus:




maandag 27 mei 2019

Kleurige Klimmers


Een anders spannend nieuw project is deze, ook weer een patroon van Naantje Knit. Dit keer extra bijzonder, omdat het een samenwerking betreft met Draadkracht. Dit patroon, dat Kleurige Klimmers heet, wordt eerst in het wit gebreid en na het breien geverfd!

Nu was het idee dat ik vliegende breinaalden zou hebben, maar de post deed er al best lang over om van Nederland naar Zweden te komen met het garen, en toen was ik met iets teveel dingen tegelijk bezig om als een razende roeltje door te breien en het klaar te hebben voor ik naar Nederland zou afreizen. Mijn verfsessie gaat nu dus nog even niet lukken, maar niet getreurd, ik mag het later gewoon alsnog doen, als ik weer in Nederland ben. Ik kan nu dus op m'n gemakje door breien, het patroon is inmiddels gepubliceerd, en hopelijk is het breien dan klaar voor de volgende reis naar Nederland.

(oh, en dat gekke blauwe randje is slechts een tijdelijke opzet, die verdwijnt straks weer voor de andere helft van de shawl.)

Een paar fotootjes van Nana's facebookpagina, om een indruk te geven van hoe het er uit kan zien als het geverfd is. Het patroon is te vinden via Ravelry.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Nou ik brei dus maar rustig verder, ondertussen fantaserend over hoe de mijne er in kleur uit zou kunnen zien...

zaterdag 25 mei 2019

Kersenbloesem


Ik mocht weer een prachtig breipatroon testen voor Naantje Knit, de Kersenbloesem. Een heerlijk patroon voor een col met knoopsluiting en verkorte naalden.



Ik gebruikte een bol Lana Grossa Gomitolo Degrade 200, die ik net voor de emigratie kocht van een cadeaubon voor een wolwinkel die ik van lieve collega's kreeg. Dit garen was perfect voor dit project, al zijn oranje en rood nou niet echt kersenbloesemkleuren. Wat breit het lekker zeg, ik heb het grootste deel van de col op naalden van 6 mm gebreid. Was weer even wennen die dikkere naalden, maar het schoot daarmee toch nog best lekker op.


Ben niet zo dol op selfies, maar deze foto geeft de kleur het best weer. (Hij is meer herfstig oranje dan hij lijkt op de bovenstaande foto's.)


Het patroon is verkrijgbaar via Ravelry in Naantje Knit's Ravelry Store. En vanaf 25 Mei te koop op de Breidagen Amsterdam (official) op de stand van Draadkracht Echt een aanrader!

Voor Breiclub heb ik een interview geschreven met de ontwerpster Nana, en daar zit ook een kortingscode bij voor een van haar patronen. Dit wordt vandaag HIER gepubliceerd. Van het andere patroon waar ik over schrijf, komt er komende week hier een blogje.

vrijdag 24 mei 2019

Fotoblogje


Gezien jullie enthousiaste reacties vorige week op de vraag of jullie het nog wel leuk vonden, gaan we dus maar lekker door! De grote bonte specht komt regelmatig eten, we zien 'm nu bijna dagelijks wel.

Dit hertje kwam op 'r gemakje bij ons uit de tuin gewandeld.


Ook een boomklevertje komt graag wat havermout snoepen.


Nog maar even een rondje tuin gedaan, we hebben een paar warme dagen gehad, dinsdag was het 26 graden! Gisteren wel onweer aan de lucht, maar hier weinig van gemerkt.



De tulpjes uit Nederland, die hieronder met een wit spinnetje.


Dit plantje wist ik niet goed wat het was, had 'm al voor een wikke-achtige uitgescholden, helemaal fout, kwam ik achter. Dochter leerde op de förskola dat dit 'gökärtor' zijn (ze gaan soms wel 2x per week het bos in, 1x altijd), en dat je die bloemetjes kunt eten. Daar moest ik nog even studie naar doen... in het Nederlands heten ze knollathyrus, en staan op de rode lijst, ze komen bijna niet meer voor dus. Wel, hier staat het bos er vol mee, en de bermen en ook het bos-achtige hellinkje in onze tuin. Ze zijn inderdaad lekker, smaken zoetig. Als je wel eens een rauw erwtje net uit de dop, in je mond gestopt hebt, heb je een beetje idee van de smaak.


Overal komen nu de lelietjes-der-dalen tevoorschijn. Mijn oma was er dol op vroeger, dus we hadden ze ook in de tuin (ze woonde bij ons in, andere oma dan die van de patroontjes, dan is het Zweeds soms toch makkelijker met verschillende namen voor 'moedersmoeder' (mormor) en 'vadersmoeder' (farmor)). Hier staan ze op meerdere plekken in de tuin, maar ook onderweg zie ik ze veel. Ze beginnen te knoppen, dus ik denk dat we de bloei net gaan missen. Gelukkig wordt het nu wat minder warm, misschien vertraagt dat nog.


Raberber groeit goed. Dat wordt lekkere rabarbertaart! Iemand bij de kerk had laatst ook cakejes/muffins gemaakt met rabarber erin, was ook lekker.



Deze eenzame tulp kwam vanzelf op hier, de Zweden zijn wel dol op tulpen en ik heb er al verschillende gesproken die graag nog eens naar Nederland zouden gaan om de bollenvelden te zien. Tulpen doen het hier ook goed, maar worden graag opgegeten door herten en reeën en zo, dus je bent er hier vaak snel vanaf, zeggen ze. Alleen gele laten ze met rust. Aan de voorkant hadden we dan ook alleen een groepje gele tulpen staan.


Wat voor kleur zou de rhodondendron krijgen?


Ook nog even een rondje bos, het was te donker weer voor overzichtsfoto's, maar wel wat plantjes gefotografeerd:


Die kleine geeltjes ken ik niet (dus als iemand het weet...) Die hieronder zijn een oxalis soort.




Lupinen beginnen nu overal, in de bermen, ook in het bos.


Een laat soort wilgje


En de bosslak is zwart, bruine zie je hier bijna niet. Wel van die enorme wijngaardslakken, die zijn ook wel bewust geïmporteerd om te kunnen eten... op zich hebben we er wel genoeg in de tuin voor een maaltje, maar dat lokt me nog niet erg aan...



Lijkt op een tuinplant die ik in het oranje in de tuin had in Nederland.


Iets aardbei-achtigs


Bosbessen bloeien.



woensdag 22 mei 2019

Blogje over een oud patroontje


Van mijn oma lag er nog een tas met oude patronen, ik heb er een van uitgeprobeerd en aangepast. Het patroontje en het hele verhaal erachter vind je op Breiclub.nl.


zaterdag 18 mei 2019

Fotoblogje


Vinden jullie het nog leuk, de fotoblogjes? Ik hoop het maar, hier heb ik er weer een. Ik begin even bij vorige week vrijdag, toen had dochterlief haar eerste week op de förskola erop zitten (intussen dus al haar tweede week, en het gaat super goed) en ben ik met haar naar een natuurgebied geweest hier ongeveer een half uur vandaan met de auto (Draven). De rit er heen was al mooi.


In dit moerassige gebied komen heel veel vogels, vandaar ook de uitkijktoren. Er waren erg veel meeuwen, al dan niet met zwarte koppies. Maar ook cirkelden kraanvogels rond en naast het watergebiedje hoorden en zagen we verschillende weidevogels.







Je ziet het, eenmaal terug van onze wandeling hadden we net genoeg tijd voor een sapje en een koek op het picknickbankje, al snel begon het flink te regenen. We hadden erg genoten van ons 'uitje'.


Dochter plukt graag bloemetjes in de tuin, en ons grasveld is meer een weide dan een gazonnetje, dus daar komt ook van alles tevoorschijn, incluis heel veel viooltjes, die dochter graag wilde plukken voor papa met de grasmaaier langskwam.



Het meer de Tyngel aan de andere kant van het dorp.


Keren we terug naar de tuin, tot mijn grote verrassing vond ik toch nog wat bloesem in de tuin, eerst alleen een overhangende tak van de buren, maar veel van die jonge opgeschoten boompjes bleken bloesem te krijgen en een paar staan er ook aan onze kant van het hekje. Wilde appels? We zullen zien of er ook wat aan komt en zo ja, of dat dan ook eetbaar / lekker is.


In m'n broeibakje gaat het super. Heb deze week al heel veel sla en radijsjes op, en eindelijk verse peterselie en zo... erg blij mee.



Het is wel maar goed dat ze nog onder glas zitten, begin deze week hadden we nog een paar koude nachtjes met vorst. Nu is het veel warmer, en ook overdag wordt het warmer.



Het rondje bos, waar alles langzaam maar zeker groen kleurt. Van tevoren had ik vooral gehoord over hoe kort het voorjaar hier was, misschien is dat in het noorden zo, maar hier vinden wij het juist opvallend lang. De sneeuwklokjes waren maar een paar weken later dan in Nederland, maar de bomen zitten nog steeds niet helemaal vol in het blad.


Veel bosbessenstruikjes in het bos, en zelfs een paar aan de rand van onze tuin, dat wordt smullen...



De dieren laten zich ook vaker zien, grote hazen en reeën zien we bijna dagelijks. Vorige week vrijdag nog een eland ook net buiten het dorp langs de weg.



Gaaf he, zo'n foto kunnen maken vanuit mijn eigen tuin!


In Zweden zijn boeren verplicht de koeien minimaal 3 maanden voor een aantal uren per dag naar buiten te doen, o.a. Arla geeft een bonus als boeren hun koeien nog langer naar buiten doen. Dus nu zie je overal de weilanden zich vullen met roodbonte en deze 'blonde' koeien en af en toe een paar zwartbonte, of ruigharige met grote horens. Deze zes lopen nu, sinds vrijdag, in het veld tegenover ons huis, best gezellig.

M'n zaailingen gaan goed, en gelukkig blijven de nachtjes warm voorlopig, dus ik kan ze gaan planten in de tuin, heb ze afgelopen week afgehard en ze doen het nu goed. Voor we voor 2 weken naar Nederland gaan, moeten ze er wel in zitten, hopelijk kunnen ze dan even zonder mijn zorg.