woensdag 28 september 2016

September


De temperaturen zijn nog verrassend warm, misschien voelt het daarom wel zo raar nog dat het 's avonds zo vroeg al donker wordt. Ik moet haasten om voor zeven uur bij de kippen geweest te zijn, voor ze op stok gaan. En dat bewijst dat die herfst er toch echt wel aan komt.

Samen met dl verzamelde ik allerlei natuurschatten en maakten we deze schaal, met kaarsen die al jaren ongebruikt in de kelder stonden.


Hier onze perenoogst (op de peer die we al op hadden en een enkele rotte na), heerlijk! Het soort is Doyenne du Comice, een van mijn favorieten. En voor het eerst in jaren draagt mijn appelboompje (Elstar) ook weer vrucht. Hoewel de tuin nog lang niet is zoals ie zou moeten wezen, zijn dit dan toch dingen waar ik echt blij van wordt.

zaterdag 24 september 2016

Zwaan: gemixt kant



Ik had (al een aantal jaren geleden) een hele voorraad kantklosspullen gekregen, en daar was ook een kussen bij waar nog een zwaan op stond. Het bandje in linnenslag was al geklost, de zwaan moest alleen nog worden voorzien van de vulling en een snavel.


Hoewel het kloswerk niet meer geheel foutloos was, vond ik het toch zonde het zomaar van het kussen te halen en weg te doen. Maar zin om me te verdiepen in die kantklosgronden en het daarmee af te maken had ik ook nog even niet. Ook wist ik natuurlijk niet precies wat voor garen er gebruikt was.


Het leek me juist een mooie kans om creatief bezig te zijn met kant, bedacht ik ineens. Ik zocht wat stukjes frivolité bij elkaar in wit/crème tinten en paste die erin. Een deel is er gewoon in genaaid, een deel met naaldkantsteken vastgezet.


Ik gebruikte niet alleen verschillende technieken, ook verschillende garens, en kraaltjes. Een dunne katoenen 50 draad, een glanzende parelmoer (metallic) draad van DMC, een dikkere viscosedraad...


Het snaveltje is een proefje van een blaadje in Margaretenspitze, het oogje is frivolité met het viscosedraad en een lange picot met kraaltjes over de ring heen getrokken. De hals vond ik wat te iel, dus die met oya (geknoopte kant) wat dikker gemaakt.


Verder zie je naaldkant en de spijltjes die vaak in macraméhaakwerk (Romanian Point Lace) gebruikt worden, guimpe, naaldkant en frivolité.

Kortom: lekker experimenteren met de (on)mogelijkheden van diverse kanttechnieken en materialen.

donderdag 22 september 2016

Quilt experimentjes


Omdat er een grote quilt op de stapel ligt, die nog voor een groot deel gequilt moet worden, begon ik te zoeken naar wat handige manieren zijn. Het leek me leuk om er uit de hand wat vormen in te quilten hier en daar, maar dat is toch lastiger dan ik dacht. Tekenen kan ik wel uit de losse pols, maar ja, waarmee teken ik dan de lijnen? Ik wilde eigenlijk niet iets gebruiken waardoor de hele quilt in de was moet, want er zitten zoveel andere (kwetsbare) techniekjes in dat ik dat zonde vind.


Ik kocht online een paar verschillende soorten en merken stiften, en maakte 4 onderzettertjes voor een glas/mok in dezelfde kleuren als de beide wandkleden die ik heb hangen. Alle stofjes gebruikte ik twee keer, in steeds wisselende combinaties van voor- en achterkant.


De eerste stift die ik gebruikte was de Washable Wonder Marker van Collins. Daarmee tekende ik uit de vrije hand een bloemvorm. De stift is makkelijk om mee te tekenen, en er komt een goed zichtbare dikke lijn.


Er overheen quilten ging gemakkelijk.


En daarna heb ik met een vochtige doek over de lijnen gewreven tot ik ze niet meer zag.


Eenmaal droog bleken er toch nog wat blauwige vlekjes zichtbaar:


Dus nog een keer met een natte doek over die vlekjes gewreven. Zo gemakkelijk gaat het er dus niet uit. Maar ik hoefde het onderzettertje ook weer niet helemaal doorweekt nat te maken om de stiftlijnen te verwijderen.


De stift van experiment 2 is de Air Erasable Marker van Clover. De lijnen van deze stift zouden vanzelf moeten verdwijnen na een tijdje, of je kunt ze met water uitvegen. Aangezien ik 3 stiften heb, en 4 onderzettertjes, besloot ik beide methoden te proberen. De paarse lijnen werden mooi dun, waardoor ik per ongeluk bij een bloem een blaadje meer tekende dan gepland.


Met een vochtige doek gingen de lijntjes er heel gemakkelijk en snel uit. En ook eenmaal droog bleek dat ze echt verdwenen waren.


Bij de tweede had ik het middelste rondje en een bloemblaadje gequilt en toen vroeg mijn dochter aandacht en hebben we samen wat huishoudelijke klusjes weggewerkt en een cake gebakken en kwam ik er een uur later pas weer toe. En toen bleken mijn lijntjes al verdwenen - oeps!


Snel opnieuw getekend en de rest gequilt, en deze laat ik dus vanzelf verdwijnen. Ik heb zo'n vermoeden dat dat niet 2-7 dagen gaat duren, zoals op de verpakking staat. Na anderhalf uur waren de lijntjes bijna weg. Misschien ook omdat de lijntjes nu ietsje dikker werden dan bij de eerste keer.


Tot slot heb ik nog de Frixion Point van Pilot, Deze heeft een erg fijn puntje, waarbij je ook makkelijk in de stof prikt. Hij schrijft wel met een mooi fijn lijntje, op deze stof niet heel erg goed zichtbaar. Gelukkig zijn mijn oogjes nog goed, dus het quilten ging prima. En even de strijkbout erop en gelijk waren de lijntjes weg.


Al met al toch weer wat wijzer geworden en een leuk setje onderzettertjes op tafel. Dus ik ben tevreden, en ik heb ook weer zin om met die quilt aan de slag te gaan.

dinsdag 20 september 2016

Update viltpop


Deze Dinsdag Poppendag weer eens een update van de vilten pop die ik aan het maken ben tijdens het koffiedrinken met de buurvrouw op donderdagochtend. De haren borduren op het vilten pruikje was wel heel veel werk.


Met een stukje dubbelgevouwen kant heeft ze ook fatsoenlijk (?) ondergoed aan. Dus kan ze wel eventjes buiten poseren.


Volgende keer me maar eens over kleertjes buigen...

Zin in meer poppennieuws? Kijk eens bij:

donderdag 15 september 2016

Update Zweedse vest


Even laten zien hoe ver ik intussen ben. De eerste mouw is klaar en het stuk met bredere strepen waar ik nu mee bezig ben, komt op de rug. Ik had er vooroordeel dat gerstekorrelvariaties niet lekker breien door steeds het wisselen van recht naar averecht, maar eigenlijk valt dat reuze mee. Ik vind het heerlijk breien, komt ook wel door de prettige Knit Pro houten rondbreinaaldjes, en het mooie zachte garen. En de naaldjes zijn kort en er zit weinig patroon in, dus ik pak het best snel even op.

woensdag 14 september 2016

Bezig met kant


Een tijdje geleden liet ik zien dat ik dit werk weer tevoorschijn heb gehaald, en in de aanloop naar het warme weer heb ik er lekker buiten aan zitten prutsen (is me nu veel te warm!)

De basis is een gekantkloste zwaan, die in linnenslag geklost op een gekregen kantkloskussen zat. Het kloswerk heb ik dus niet zelf gedaan (al zou ik het wel kunnen). Ik vond het zonde 'm er zomaar af te halen, En tegelijk had ik ook geen zin het originele patroon te volgen. Ik ben 'm daarom gaan invullen met allerlei andere kantsoorten. Frivolité, naaldkant, geknoopte kant... en ministukje Margaretenspitze, het zit er allemaal al in.


En toen kwam ik m'n mini guimpe vorkje tegen, en ik dacht... waarom niet!


Als het af is, komen er wel betere foto's. Dat bedenk ik dan weer heel last minute, als het al bijna te donker is voor een fatsoenlijke foto (want dan is het ook te donker om verder te gaan).

Nou ja, ik pruts dus maar lekker verder! Leuk zo lekker vrij creatief bezig zijn!


Meer 'Work in Progress on Wednesdays' kijk op het blog van Esther Aliu. LINK

dinsdag 13 september 2016

Konijntje


Nee, niet pas gemaakt. Juist niet! Mijn moeder vond nog een doosje vol knuffeltjes van mij van vroeger, en daarin zat ook deze. Dit konijntje is het allereerste knuffeltje/diertje dat ik heb gemaakt. We konden ons niet meer herinneren hoe oud ik toen was. Vrij jong nog wel denk ik.


Gemaakt naar zo'n pakketje van de plaatselijke hobbywinkel, waar de stukjes stof al in vorm in zaten als ik mij goed herinner. Ik vond het geweldig om te doen, en al gauw ging ik grotere en ingewikkelder dieren maken. Qua netheid was het nog niet echt bepaald keurig, maar hij was niet al te schoon meer, en ik heb 'm in de wasmachine gemikt en dat heeft ie zonder problemen overleefd. Dus kennelijk heb ik toen wel alles goed vast gezet.


Hier deze keer dus een beetje voor Dinsdag Poppendag. Voor meer poppennieuwtjes:



maandag 12 september 2016

Lei-vijg


Na de laatste twee/drie super zachte winters is m'n vijgenboompje een aardige boom geworden. We hebben er ook lekker wat vijgjes van kunnen oogsten dit seizoen. Maar hij maakt de doorgang veel te smal met z'n prachtige grote bladeren.


Nu kwam ik een tijdje terug een artikeltje in een tuintijdschrift tegen dat je een vijg ook kunt leiden. En dat leek me de juiste oplossing voor onze plek. Ik weet dat het niet de juiste tijd van het jaar is om dit te doen, maar de ergernis van half onder de boom door te moeten duiken naar de brievenbus of het andere deel van de tuin won het.


Bij het tuincentrum keek ik naar 'rekjes' om de boom aan vast te kunnen knopen, maar wat ik vond was het net niet helemaal, en nog te duur naar mijn zin ook. Dus kocht ik twee bosjes tonkinstokken en knoopte zelf een rekje. Samen met manlief werd dit rekje zaterdag aan de muur bevestigd en heb ik de vijg ertegenaan geknoopt.

Toch een heel ander gezicht zo, hè. Uiteraard moeten de bladeren zich nog even zetten naar het daglicht. Hij heeft een lekker warm plekje tegen de zuidwestmuur. En als de winter niet al te streng wordt, komt het wel goed met 'm.

zaterdag 10 september 2016

10e van de maand...




... en dus weer tijd voor een update van het frettenborduurwerk. Dit was het plaatje van vorige maand. En het is gelukt om er weer wat kruisjes bij te zetten.


En het totaalplaatje is dan weer:


En we gaan maar weer verder...

vrijdag 9 september 2016

Eethoek


Zo, we hebben het voor elkaar, de eethoek is af! Ik geef toe dat met name de stoelen niet super netjes geschilderd zijn, maar het effect vind ik wel de moeite waard.


Ik moest wel even hard zoeken naar een foto van de eethoek voor de verfkwast. Want die was ik vergeten te maken voor we begonnen. Zo zonder flits zie je goed hoeveel lichter het kijkt in het wit. Wat een verschil hè!


Nu stoppen we weer even. We hebben nog een enorme buffetkast, maar die zal moeten wachten. Eerst verder in de tuin (als het niet te warm is).

maandag 5 september 2016

Breien


Uit Zweden, Ulricehamn, kwam dit pakket mee naar huis. Een vest dat je op twee manieren kan dragen, met vijf kleuren van heel zacht garen, 70% biologische wol en 30% brandnetelvezels. (Nee, prikt niet!) Omdat het patroon in het Zweeds is, durfde ik het niet te lang te laten liggen, bang dat ik het te lang na de vakantie daar niet meer kan lezen, en de uitleg in het Engels van de winkeldame zou vergeten. (Goeie smoezen, nietwaar?)


Dus na even puzzelen welke kleur waar gaat komen, lekker begonnen met een mouw (de mouwen met een stuk rug worden aan elkaar gebreid, straks komt er nog een los 'paneel' aan, en daar komt dan weer een rand aan). Ik geloof dat ik er aardig uit ben hoe het patroon in elkaar steekt. En ik geniet van het breien met dit mooie garen van Onion Knit (uit Denemarken).

donderdag 1 september 2016

Oorbellen bij Cibula


Ik kon het niet laten om er ook een setje oorbellen bij te maken. De vierkantjes leenden zich daar wel voor dacht ik. Alleen door het dragen valt het bij de ketting wat minder op dat het vierkantjes zijn.