▼
woensdag 31 augustus 2016
Ketting 'Cibula'
Deze ketting heb ik in naaldfrivolité gemaakt, naar het patroon Cibula in Perlnaofe 2 van Gunhild Fette. De oorspronkelijke versie van Gunhild, ook in groen trouwens, zag ik tijdens mijn eerste bezoek aan de internationale frivolitétentoonstelling in Horstmar en daar was ik gelijk verliefd op. Ik kocht haar boekje waar het patroon in staat, en zocht er garens bij. Maar om de een of andere reden bleef het daarbij steken.
In april maakte ik een zeshoekje tijdens onze vakantie in Zweden. Ik vond het toen niet heel lekker gaan, en dat was ook de reden dat ik er thuis niet aan verder ging. Nu nam ik het weer mee naar Zweden, en ging dapper verder. En eigenlijk viel het nu wel mee.
De grote groene kralen had ik (lang geleden al) precies uitgeteld, dus nu hield ik er twee achter (en ik vond dat die laatste te ver in de nek zouden gaan vallen). Van die twee wil ik nog een setje oorbellen maken.
Ik gebruikte lichtgroen DMC 30 garen en donkergroen Anchor 40. Niet helemaal hetzelfde als het voorgeschreven garen. Ik begon wat nerveus te worden of de ketting niet te kort zou worden. Daarom maakte ik aan de laatste vierkantjes extra bogen en maakte er een kettinkje aan.
Ik ben wel blij met het eindresultaat, en er is weer iets af van mijn lijstje dat er al heel lang op stond.
zondag 28 augustus 2016
Verven
Afgelopen week hadden we nog vrij, en wilden we flink klussen. Daar was het echter veel te warm voor. Dan maar binnen aan de slag, Hier de verkleurde eettafel, vol krassen en vlekken (hoewel je daar op de foto niet al te veel van ziet, alleen dat dit al jaren geen blank eiken patiné meer is). Hij staat hier al op plastic, en intussen is hij fris wit. We hebben zelfs de onderkant nog een beetje wit gemaakt (met hulp van dl) zodat er zoveel mogelijk licht gereflecteerd wordt. Met het grote raam op het noorden is dat geen overbodige luxe.
Ik heb nog niet echt een mooie foto van de witte tafel, omdat we bijna gelijk doorgegaan zijn met de stoelen.
De stof was op zich niet eens zo slecht na 13 jaar, maar niet echt meer praktisch met een peuter in huis, die ook graag op een stoel staat te helpen met eten koken in de keuken aan het aanrecht. En het donkerbruin vonden we bij wit wel erg hard.
Gelukkig zit er een stoffenwinkel in de buurt, en daar haalden we skai. Van mijn vader leende ik zijn stoffeer gereedschap en ging ik de uitdaging aan om zelf de zittinkjes opnieuw te bekleden. Niet perfect gelukt, maar goed genoeg.
De eerste stoel is nu klaar, en alle zittingen. Dus van lieverlee zullen we wel weer vier stoelen om te tafel hebben...
(En ja op de achtergrond zie je het enige meubelstuk dat nog z'n verkleurde look heeft, de buffetkast. Maar na de eethoek doen we toch eerst weer andere klussen voor we dat grote ding gaan aanpakken.)
vrijdag 26 augustus 2016
Bezig met ...
naaldfrivolité. Tijdens de vakantie in april had ik een eerste rondje gemaakt (zeshoekje eigenlijk) en nu nog twee, met vier vierkantjes ertussen. Het wordt een ketting naar een patroon van Gunhild Fette. Nu het zo ver gevorderd is, ga ik natuurlijk thuis lekker verder. Hij schiet al aardig op!
Verder was ik bezig met haken op vakantie, maar dat is een testpatroon, dus kan ik daar nog niets van laten zien.
woensdag 24 augustus 2016
Spinnerij museum - Rydal
Tijdens onze vakantie in Zweden bezochten we onder andere het Spinnerij museum in Rydal. In een plaatsje dat vooral om de textiel draaide staat dit bijzondere gebouw dat het museum huisvest en vroeger een spinnerij was. En trouwens nog steeds wel in gebruik is, zij het op aanzienlijk kleinere schaal.
Lange rijen met een soort van lonten van katoen staan achter elkaar. Vroeger schijnen hier ook veel kinderen gewerkt te hebben in deze lawaaierige en stoffige omgeving. Die kleine vingertjes kregen de spoelen sneller verwisseld dat volwassen. Vrouwen zorgen dat de aanvoer van de lonten doorging. En mannen voor het zware werk, het sjouwen van de balen katoen en zo.
Toevalligerwijs waren we er net 10 minuten voor de machines aan gingen in een toer. Hier wordt de ruwe katoen gekaard tot een dikke lont.
Die dikke lonten worden dan met zes tegelijk tot één dunnere lont uitgetrokken en krijgen alvast een twist mee.
Dan volgt het spinnen, en desgewenst nog twijnen (gesponnen draden in elkaar draaien). De specialiteit van deze fabriek was de laatste jaren (en nog) effectgaren. Zie hieronder.
Ook kan er touw gemaakt worden, met supersnel draaiende spoelen:
Behalve de machines die we ook nog even in werking konden zien, was er ook het een en ander te zien over het leven van vroeger, en hoe voor de mechanisering geweven werd.
Dl (van 2 jaar) heeft zich ook niet verveeld, de machines vond ze wel interessant, en er stonden weeftoestellen waar kinderen met dikke koorden konden weven. (Dat kan ze natuurlijk nog niet echt, maar ze vond het wel leuk te doen alsof.)
Ook weven werd uiteindelijk gemechaniseerd:
Kasten vol met mooie garens, in allerlei soorten, o.a. bouclé
Een stukje van het museum liet iets zien van het leven vroeger (en ja ik heb meer foto's gemaakt, maar ik ga jullie niet vervelen met teveel):
Ook hadden ze een huiskamertje gemaakt, met allerlei handwerkspulletjes zodat je het zelf ook eens kon proberen.
En dan waren er nog wat tentoonstellingen met textiel in de hoofdrol. Maar daar ga ik nu maar even niets van laten zien, anders wordt het bericht veel te lang. En er was een super leuke winkel bij, waar je allerlei textiel kon kopen, mooi brei- en haakwerk, naaldbinding, borduurwerk, patronen uit de streek, met garen, of pakketjes, gereedschapjes voor bijzondere technieken (waarvan zelfs ik niet alles thuis kon brengen), allemaal zo leuk en interessant...
(Ik heb me ingehouden hè ;-) )
Dus, mocht je daar een keer in de buurt geraken - zeker even gaan kijken!
maandag 22 augustus 2016
Twee weken Zweden
De afgelopen twee weken hebben we doorgebracht in Zweden (Västra Götaland) een slordige 115 km vanaf Göteborg. De eerste week was het wel wat fris en nat, maar dat heeft ons er niet van weerhouden er regelmatig op uit te trekken en van alles te gaan zien.
De tweede week was het beter weer, en hebben we veel tijd aan of op de meertjes doorgebracht.
We hebben er echt van genoten, de rust, de ruimte, vriendelijke mensen, de natuur. Bijna dagelijks zagen we wel iets van wild, veel herten (in twee soorten), een vos en de kraanvogels (soms twee aan twee, soms in hele groepen vliegend en schreeuwend).
Charmante stadjes bezocht. en omdat we in de textielregio van Zweden zaten, was er ook op handwerkgebied genoeg te genieten.
Mooie (en minder mooie) kerken gezien. En allerlei avontuurtjes voor dl. Van lekker spelen aan/in het water, een uitstapje naar zee (Falkenberg), dierentuin (Borås), tot een tentoonstelling in het Volvo-museum (Göteborg) waarbij ze overal in/op mocht klauteren. Net als haar vader zit ze graag achter het stuur ha ha.
Nu lekker nagenieten, en thuis aan de slag. We hebben nog een weekje vakantie en die willen we vooral nuttig besteden.
Misschien laat ik later nog wel meer zien van onze belevenissen. (Als jullie dat leuk vinden.)
vrijdag 19 augustus 2016
Al vast
Nou, ik ben helemaal in de afmaak modus. Hoewel... dit pakketje lag ook nog in mijn voorraad, was een pakketje van Atelier Schatten van de Natuur. En lekker compleet, dus makkelijk mee te nemen op vakantie. En daar heb ik 'm gemaakt. Nu nog wat stro op zoeken als ik weer thuis ben, en nog oorringetjes eraan maken en dan is er weer een pakketje klaar. En lekker op tijd voor 5 december ;-)
dinsdag 16 augustus 2016
Vrolijke fruitrupsen
Ik was een beetje in de modus van nu moet er eerst maar eens van alles af. En op die missie kwam ik ook het pakketje tegen van Atelier Mollemuis, de Vrolijke Fruitrupsen. Als Betuwse viel ik natuurlijk ooit voor dat pakketje bij een bezoekje aan dat atelier. (Dat overigens in die vorm niet meer bestaat.)
Eigenlijk was ik hier al een heel eind mee, hier had ik net het mutsje gemaakt voor het popje, voor ik bedacht dat een foto van de stand van zaken ook wel leuk was. Ik was toen niet tevreden over het lijfje, maar ik ben er nu toch maar mee doorgegaan. Ik heb gewoon braaf het patroon gevolgd, alleen heb ik de laarsjes niet van bijenwas gemaakt, maar van vilt. (Niet omdat ik dat niet kan, maar omdat ik de popjes vaak bewaar op zolder, en het daar best wel warm kan worden in de zomer, wat waslaarsjes niet ten goede komt.)
Op zich vond ik die halve popjes niet echt wat, maar ik zal wel eens kijken of ik ergens een nep appeltje voor heel weinig kan vinden en 'm daarin lijmen, dan lijkt het beter denk ik. Het andere popje vind ik best leuk geworden. En weer wat af!
Nog meer Poppendagnieuws:
woensdag 10 augustus 2016
10e van de maand
Vorige maand was ik nog hier gebleven, en intussen toch weer een eindje verder.
En even van dichterbij:
dinsdag 9 augustus 2016
Dinsdag poppendag: van zolder
Ik had beloofd een paar poppen nog eens langs te laten komen. Deze lappenpop heb ik al een keer laten zien, Maar nu heb ik haar kleertjes gevonden op zolder. Het mutsje en de jurk. De kleertjes mankeren niet veel, maar de pop zelf zit vol gaatjes, niet de moeite waard om te bewaren. En gelukkig zijn er dan de foto's nog.
Deze jongedame is ook weer compleet met schoudermanteltje en standaardje voor de voetjes. Zij mankeert gelukkig niks, nou ja, de armen zitten wat los intussen, maar dat is nog wel te repareren.
Misschien is er nog wat poppennieuws in de zomer bij:
zaterdag 6 augustus 2016
Oorbellen
Ik had ineens zin om oorbellen te maken. Dus ik tekende een schetsje met de kralen erin getekend die ik wilde gebruiken en daar rolden deze oorbellen uit. Het garen is Finca no.8. Uiteraard weer met naaldfrivolité, dat is toch mijn favoriete frivolité techniek voor ontwerpen. Ik noem ze Marron, en misschien schrijf ik er wel een patroontje van.
woensdag 3 augustus 2016
WOW: bezig met 'mixed media'
Zoals je bij het vorige berichtje hebt kunnen zien, werkt het voor mij momenteel wel om 'ufo's' (unfinished projects) tevoorschijn te halen om hier te tonen. Dus nog maar wat van stal gehaald. Dit kussen kreeg ik ooit compleet met zwaan. De buitenste lijnen waren al geklost in linnenslag, en moest eigenlijk alleen nog worden voorzien van een vulling. Nu zou dat een mooie gelegenheid zijn geweest om te oefenen met vullingen, maar ik besloot anders.
In 2012 begon ik hiermee, (blogbericht) en nu wil ik dit toch weer oppakken. Ik ga de zwaan vullen met o.a. frivolité. (Kennelijk had ik toen zoiets gezien op internet, daar herinner ik me niets van.) Intussen beheers ik wat meer kanttechnieken en heb m'n boeken tevoorschijn gehaald voor inspiratie.
Het nadeel van projecten af 'moeten' maken is dat de meeste creativiteit zit in de start. Daarna is het vaak gewoon weg doen. En dan mis ik de creatieve uitdaging en verschuiven ze naar de achtergrond. Maar ik hoop op deze wijze toch nog lekker creatief bezig te kunnen zijn met dit project, waardoor het leuk blijft.
Nog een ander 'mixed media' projectje is deze:
Ik maakte een frame van pijpenrager, waar ik het lijf van de pauw omheen naaldviltte. Voor de staart ben ik aan de slag geweest met guimpe haakwerk en frivolité. Ook voor deze geldt... wordt vervolgd...
Voor meer creatieve bezigheden, kijk op Esthers Blog.